Építőipar: okosmegoldás vigyázhat a munkagépekre Ha valaki megkérdezne egy vállalkozót, biztonságban érzi-e az építkezésen hagyott felszereléseit, vélhetően nemleges választ kapna. Márpedig az ilyen gépek több szempontból is nagyobb odafigyelést igényelnek. http://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2929/articles/20170627132520/munkagep-tolvajok.jpg

Építőipar: okosmegoldás vigyázhat a munkagépekre

2017. június 27. 14:20
2'
Ha valaki megkérdezne egy vállalkozót, biztonságban érzi-e az építkezésen hagyott felszereléseit, vélhetően nemleges választ kapna. Márpedig az ilyen gépek több szempontból is nagyobb odafigyelést igényelnek.

Az Egyesült Államok bűnügyi statisztikái alapján csak 2014-ben 11 625 nehézgépekkel összefüggő lopás történt, ezek összértéke elérheti akár az egymilliárd dollárt is, ráadásul úgy, hogy nem foglalja magában a jogosulatlan géphasználatból eredő károkat. További problémát jelent, hogy a nehézgépek beszerzése igencsak költséges, ennek ellenére viszont nem tartalmaznak túl sok beépített biztonsági elemet.

Nagyobb biztonság az építőiparban

Willy Schlacks, az ES Track cég társalapítója-elnöke úgy véli, az egyik legnagyobb gondot az általános kulcsok használata jelenti, így bárki, aki rendelkezik egy ilyennel, bármikor használhatja az adott berendezést.

Az ES Track ezen kíván változtatni a Sentry Keypad nevű biztonsági klaviatúrával, amely a vállalat telematikai platformját használja és minden egyes berendezést összekapcsol a vállalkozó flottájában. A program segítségével így teljes körűen ellenőrizhető, hogy ki használja éppen a gépeket. A hagyományos billentyűzetektől eltérően a Sentry nemcsak a hozzáférést korlátozza, hanem azt is szabályozza, hogy az adott gép mikor és hol használható.

„A jogosulatlan használat jelentős része abból ered, hogy az alvállalkozók és a dolgozók úgy vélik, bármikor minden következmény nélkül kölcsönvehetik az adott berendezést” – mondta a szakember. „A Sentry-vel ellenőrizhető, hogy mikor, hol és milyen jogosultsággal rendelkező személy használja a gépet, ennek köszönhetően ténylegesen csak a munkaidőben a járműhöz rendelt dolgozók használhatják azokat” – tette hozzá.

A készülék az úgynevezett kettős zár funkció alapján működik, ráadásul lehetővé teszi a készülékek távolról történő kikapcsolását egyetlen gombnyomással – a leállításhoz csupán internetkapcsolatra és böngészőre van szükség. Így egyszerűen korlátozhatók a jogosulatlan használók által okozott károk, amivel nemcsak a biztonság növelhető, de akár az ingóságokra vonatkozó biztosítási díjak is csökkenthetők.

Az internetre csatlakoztatott állapot a lopások megakadályozását is elősegíti, mivel földrajzi határok is beállíthatók, így ha a gép elkerül az adott helyszínről, akkor a tulajdonos automatikus riasztást kap. Ha valakinek mindez nem jelentene elegendő biztosítékot, akkor pedig valós idejű GPS-koordinátákhoz is hozzájuthat, így azonnal láthatja, hol található meg a „kölcsönvett” vagy ellopott jármű vagy berendezés.

Forrás: Equipment World

A figyelmébe ajánljuk:

Ön is tehet az IoT-eszközök biztonságáért

Bár számtalan előnnyel járhatnak az otthoni IoT-készülékek, de a biztonsági kockázatokról sem szabad megfeledkezni. Ezek legtöbbször némi körültekintéssel elkerülhetőek lennének. Íme, néhány tipp, hogy mire figyeljen.

Biztonsági dilemmák az okosotthonokban

A kezdeti időkben roppant bizakodó előrejelzések láttak napvilágot az intelligens otthonok elterjedéséről és az energiafogyasztásra gyakorolt pozitív hatásairól, de ezek a várakozások egyelőre túl optimistának bizonyultak.
Olvasson még a témában:

Arcfelismerés: félelmetes technológia vagy a biztonság záloga?

A különböző arcfelismerő programok fontos szerepet tölthetnek be a jövőben. Ott lesznek a reptereken, a személyi számítógépekben, a bankrendszerekben, az okostelefonokban és mindenhol máshol is. Az előrehaladt fejlesztéseknek köszönhetően az arcfelismerés történhet akár valós időben is, az adott személy aktív részvétele nélkül is.

Ön dönt: csetel vagy teker!

Hollandiában egyre növekszik a biciklizés közbeni mobilozás miatti balesetek száma, egy helyi fejlesztőcsapat okosmegoldással oldaná meg a problémát.

Okoseszközök a hackerek célkeresztjében

A kifejezetten az intelligens berendezéseket célzó kártékony programok száma elérte a 7000-et, amelyeknek több 50%-a idén jelent meg a Kaspersky Lab kutatói szerint. Világszerte több mint 6 milliárd intelligens eszközt használunk, és az emberek egyre inkább veszélybe kerülnek a digitálisan összekapcsolt életüket célzó rosszindulatú programok miatt.