Ön dönt: csetel vagy teker! Hollandiában egyre növekszik a biciklizés közbeni mobilozás miatti balesetek száma. Egy helyi fejlesztőcsapat intelligens zárral összekapcsolt mobilapplikációval oldaná meg a problémát. http://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2919/articles/20170623154415/biciklizar-telefon.jpg

Ön dönt: csetel vagy teker!

2017. június 23. 16:45
2'
Hollandiában egyre növekszik a biciklizés közbeni mobilozás miatti balesetek száma, egy helyi fejlesztőcsapat okosmegoldással oldaná meg a problémát.

A holland fiatalok körében ötből egyszer az okostelefon használata okozza a biciklibaleseteket: akár azért, mert fél kézzel kormányoztak telefonálás közben, de olyan eset is előfordul, amikor valaki az üzeneteit nézegette, miközben az útra kellett volna figyelnie.

Az okos chipses zacskó is segíthet a balesetek megelőzésében

Ha ez nem lenne elég, akkor az agyhullámokat mérő tudományos vizsgálatok is bizonyították, hogy még az sem megfelelő védekezés, ha zsebre tesszük a telefont, és megpróbálunk tudomást sem venni róla. Elég egy rezgés, és a mai fiatalabb generáció figyelmét azonnal elvonja a közlekedésről. Ha napjainkra már több országban betiltották az autóvezetés közbeni mobilozást, akkor felmerül a kérdés, hogy miért nem létezik hasonló szabály a kerékpározásra is.

Holland fejlesztők ezért egy olyan biciklizárral álltak elő, mely megakadályozza, hogy bárki figyelmét elvonja a telefon az útról. A Smart Lock ugyanis csak egy kapcsolódó alkalmazás segítségével vezérelhető, így amikor nyitott állapotban van, automatikusan repülő üzemmódba helyezi a telefont, és csak akkor kapcsolja ezt ki, hogyha a felhasználó lezárja a kerékpárt. 

Természetesen nem teljesen problémamentes ez a megközelítés, hiszen előfordulhatnak olyan esetek, amikor a biztonságos közlekedés mellett is szükség lehet internetre, elég csak az online útvonaltervezőkre gondolni. Emiatt lehet, hogy jobb megoldás lenne, ha a program nem az egész hálózati kapcsolatot, hanem csak a híváskezelő és üzenetküldő alkalmazásokat tiltaná le.

A fejlesztők arra is gondoltak, hogy mi történik akkor, ha esetleg elromlik a telefon, és nem lehet kinyitni a zárat, esetleg fordított esetben, ha a lakat megy tönkre, és emiatt használhatatlanná válik a telefon. Az egyelőre belső tesztelés alatt álló készülékbe tervezik egy vészgomb beszerelését is, mely vezeték nélküli kapcsolat nélkül is feloldja mind a két eszközt.

A figyelmébe ajánljuk:

Újabb okosság a balesetmentes bringázásért

Az Analogue Plus termékével a kerékpáros hangvezérléssel irányíthatja az okostelefonját, és fülhallgató nélkül is telefonálhat vagy zenét hallgathat, mindezt egy apró, biciklis sisakra erősíthető eszköz segítségével.

Digitális pajzs a motorosoknak

A Bosch technológiai fejlesztésének köszönhetően a motorosok digitálisan jobban „láthatóak” lesznek, így egyszerűbben elkerülhetőek a balesetek.
Olvasson még a témában:

Arcfelismerés: félelmetes technológia vagy a biztonság záloga?

A különböző arcfelismerő programok fontos szerepet tölthetnek be a jövőben. Ott lesznek a reptereken, a személyi számítógépekben, a bankrendszerekben, az okostelefonokban és mindenhol máshol is. Az előrehaladt fejlesztéseknek köszönhetően az arcfelismerés történhet akár valós időben is, az adott személy aktív részvétele nélkül is.

Ön dönt: csetel vagy teker!

Hollandiában egyre növekszik a biciklizés közbeni mobilozás miatti balesetek száma, egy helyi fejlesztőcsapat okosmegoldással oldaná meg a problémát.

Okoseszközök a hackerek célkeresztjében

A kifejezetten az intelligens berendezéseket célzó kártékony programok száma elérte a 7000-et, amelyeknek több 50%-a idén jelent meg a Kaspersky Lab kutatói szerint. Világszerte több mint 6 milliárd intelligens eszközt használunk, és az emberek egyre inkább veszélybe kerülnek a digitálisan összekapcsolt életüket célzó rosszindulatú programok miatt.