Veszély és biztonság: Mit tud a személyi nyomkövetés? Szanyi Gábor, az M2M Rendszerház Kft. szakértője bízik benne, hogy a GPS-alapú nyomkövetési megoldások elsősorban személyvédelmi okokból válnak majd elterjedtté, és nem az emberek megfigyelése lesz az alapvető cél. http://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/850/articles/20150326125259/terkep.jpg

Veszély és biztonság: Mit tud a személyi nyomkövetés?

2015. március 26. 12:55
18'
A sci-fi filmek után akár a valóságban is elképzelhető, hogy a jövőben minden egyes ember rendelkezik majd személyi nyomkövetővel. Szanyi Gábor, az M2M Rendszerház Kft. szakértője ugyanakkor bízik benne, hogy a GPS-alapú nyomkövetési megoldások elsősorban személyvédelmi okokból válnak majd elterjedtté, és nem az emberek megfigyelése lesz az alapvető cél.

Bár manapság a személyi nyomkövetés még „mostohagyermeknek” számít abból a szempontból, hogy sokkal kevesebb szó esik róla, mint a gépjárművek és autóflották követésének fontosságáról, azonban ez a fejlesztési irány is döntően befolyásolhatja majd a mindennapokat.

A modern személyi nyomkövető rendszerek alapvetően három pillérre épülnek – mondta a szakértő a M2M Zóna műsorban. A megoldások központi eleme a GPS-technológiával működő, SIM kártyával ellátott nyomkövető készülék. Az eszköz a tartózkodási helyre, illetve a riasztásokra vonatkozó adatokat mobilhálózaton keresztül továbbítja egy szerverre, ahol külön felületen lehet megjeleníteni a beérkező információkat. A rendszert a megoldáshoz kapcsolódó személyvédelmi és távfelügyeleti szolgáltatás teszi teljessé, amely vészhelyzetben a megfigyelt ember számára biztosíthat gyors, szakszerű segítséget.  

Szanyi Gábor hozzátette: a legkorszerűbb berendezéseket – azon túl, hogy a személy pontos pozíciójára vonatkozó adatokat közvetítenek – számos extra funkcióval is ellátták. Rengeteg készüléken található például pánikgomb. Az eszközök automatikusan is riaszthatják a központot, ha a beépített giroszkóp érzékeli, hogy a megfigyelt személy elesett vagy huzamosabb ideig nem mozdul meg. Ez szerinte kifejezetten hasznos lehet egyedül dolgozó munkavállalók, mint például hatalmas raktárokban éjszaka egyedül dolgozó árufeltöltők számára.

A személyi nyomkövető eszközök segítségével a szülők és tanárok figyelemmel kísérhetik a gyermekek mozgását a városban, az iskola területén vagy a kirándulások alkalmával. A készülékek emellett támogathatják az extrém sportolók, illetve a veszélyes munkát végzők biztonságát. Az is előfordulhat, hogy például egy járőrszolgálatnak igazolnia kell a megbízója felé, hogy óránként körbement a megfigyelt területen. Ebben az esetben az eszköz által begyűjtött adatok alapján időbélyeggel ellátott igazolás készülhet a teljesítésről. A személyi nyomkövetés legismertebb területe napjainkban minden bizonnyal az idősek és betegek felügyelete.

Hallgassa meg az interjút!

Olvasson még a témában:

Poggyász vagy bomba? Az okosbőrönd buktatói

Manapság minden kelendőbbnek látszik, ha hozzácsapjuk az „okos” előtagot, amivel azonban nem mindig jár együtt a praktikusság. Sőt, néha kifejezetten gondot is okozhat, például egy műszakilag jól felszerelt bőrönddel is akadhatnak problémák a reptéren.

Több drón, nagyobb rizikó

A távirányítható repülő szerkezetek számtalan módon tehetik hatékonyabbá az életet, viszont mivel minden eszköz feltörhető, így a repülési kockázatok mellett újabb sebezhető pontot is jelenthetnek a okosvárosok számára.