Emberi szívet nyomtattak a svájci kutatók A szakemberek 3D-nyomtatás segítségével tudták reprodukálni az emberi vérkeringés motorját. http://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2971/articles/20170717152833/muanyag-sziv.jpg

Emberi szívet nyomtattak a svájci kutatók

2017. július 17. 18:05
2'
A szakemberek rugalmas anyagból, 3D-nyomtatás segítségével tudták rövid időre reprodukálni az emberi vérkeringés motorját. A mesterséges szerv hatékony alternatívája lehet a drága és körülményes átültetéseknek.

Az elmúlt néhány év technológiai fejlődése felismerhetetlenül átformálta a protéziseket érintő kutatásokat és azok lehetőségeit. A 3D-nyomtatásnak és az egyre pontosabb jeltovábbításnak köszönhetően akár már bionikus kart, szemet és más szerveket kaphatnak azok, akiknek szükségük van erre. Nemrég a Zürichi Műszaki Egyetem néhány doktorandusza demonstrálta, hogy akár az emberi szívet is képesek mesterséges módon helyettesíteni.

Íme az implantátumok új generációja

A korábbi hasonló megoldások mind elbuktak néhány fontos ponton: legtöbbször maga az alapanyag okozott irritációt a belső szövetekben, vagy pedig maguk a vérsejtek sérültek a természetellenes mozgás miatt.

Az új találmány különlegessége, hogy teljesen puha és rugalmas anyagból készült az eredeti szerv állagához hasonlóan. A mesterséges szív a nyomtatási technológiának köszönhetően egyetlen részből áll, így felületén sehol sincsenek illesztések, amelyek szivárgást vagy súrlódást okozhatnának.

Maga a működési elv egy az egyben másolja a valós szervét: a belső kamrák az igaziakhoz hasonlóan tágulnak és húzódnak össze, azzal a különbséggel, hogy a mozgást nem izomrostok, hanem folyadékkal teli üregek idézik elő.

A jelenlegi változat egyelőre még csak egy megvalósíthatósági kísérlet, és távol áll attól, hogy élő emberbe ültessék. A felhasznált anyag ugyan képes nagy mennyiségű, vérhez hasonló folyadékot pumpálni az emberi test körülményeihez hasonló nyomás mellett, de összesen párezer alkalommal képes erre, ami körülbelül félórás működést jelent.

A terv természetesen az, hogy a továbbiakban egyre strapabíróbb anyagokból reprodukálják az eredményt, és a mesterséges szervek évekig tudjanak működni. A projektben részt vevő hallgatók mind folytatnák a kutatást hasonló területen, így reménykedni lehet benne, hogy a nem is olyan távoli jövőben már nem lesz szükség transzplantációs várólistákra.

Forrás: TechCrunch

A figyelmébe ajánljuk:

Svájcban rendezik az első kiborg olimpiát

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet tudósai arra kíváncsiak, vajon a bionikus végtagokkal rendelkező emberek csak pótolják az elvesztett testrészeiket, vagy esetleg előnyt is szereznek-e belőlük.
Olvasson még a témában:

Emberi szívet nyomtattak a svájci kutatók

A szakemberek rugalmas anyagból, 3D-nyomtatás segítségével tudták rövid időre reprodukálni az emberi vérkeringés motorját. A mesterséges szerv hatékony alternatívája lehet a drága és körülményes átültetéseknek.

A futók többsége mobilfüggő

Átlépte a tízezret a Runaddict futóalkalmazás letöltéseinek száma, miután több száz új felhasználó telepítette az appot az NN Night Run futóverseny alkalmából. Ez nem is meglepő annak fényében, hogy egy friss felmérés szerint már minden második amatőr futó az okostelefonjával indul sportolni.