Mennyire pontosak a fitneszkütyük? A Stanford Egyetem kutatói szerint nem igazán. A pulzust egészen jól mérik, az elégetett kalóriákat azonban nem mindig vezetik pontosan. http://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2848/articles/20170526162956/pontos-okosora.jpg

Mennyire pontosak a fitneszkütyük?

2017. május 29. 17:30
1'
A Stanford Egyetem kutatói szerint nem igazán. A pulzust egészen jól mérik, az elégetett kalóriákat azonban nem mindig vezetik pontosan.

Az amerikai egyetem kutatói hatvan önkéntest válogattak ki a kutatásukhoz. Olyan tényezőket vettek figyelembe, mint például a nem vagy a testtömegindex. Összesen 31 férfit és 29 nőt válogattak be – számolt be a tesztről az Index.

A számos eszköz mellett pontosnak minősülő, orvosi vizsgálattal is mérték az adatokat (a pulzusszámból és a kilélegzett szén-dioxid mértékéből megbízhatóan megmondható az elégetett kalória száma), majd összevetették azokat.

Sportolásra buzdít a legtöbb okoskütyü

Úgy találták, hogy a szívritmus terén a Samsung modelljén kívül legfeljebb 5 százalékos eltéréssel működtek a készülékek, ami azt jelenti, hogy akár orvosi vizsgálatokban is hasznukat lehet venni. A kalóriaszámok terén azonban még a legpontosabb Apple Watch és Fitbit is 27%-kal tért el a valós értéktől, a legrosszabb versenyző, a PulseOn pedig átlagosan 93%-os eltéréssel dolgozott.

Nem szabad elfelejteni azonban azt a fontos tényezőt sem, amelyet Lara Lewington, a BBC újságírója vont le egy hasonló eltéréseket mutató teszt után még 2015-ben: a viselhető kiegészítők adatai lehetnek bármennyire pontatlanok, ha mozgásra buzdítják viselőjüket. Ha valaki ezek nélkül csak a számítógép előtt vagy a kanapén ülne naphosszat, akkor teljesen mindegy, hogy mennyire tudja kalóriára pontosan, mennyit égetett el a kocogással – legalább kiment és tett valamit az egészségéért.

A figyelmébe ajánljuk:

Egyre fontosabb a divat az okosfitneszben

Napról napra népszerűbbek a fitneszkütyük, és most, hogy a fő funkcionalitás már kialakult, a cégek nagy része a dizájnt helyezi a középpontba. A cél divatos, kevésbé sportos formák kialakítása.
Olvasson még a témában:

Emberi szívet nyomtattak a svájci kutatók

A szakemberek rugalmas anyagból, 3D-nyomtatás segítségével tudták rövid időre reprodukálni az emberi vérkeringés motorját. A mesterséges szerv hatékony alternatívája lehet a drága és körülményes átültetéseknek.

A futók többsége mobilfüggő

Átlépte a tízezret a Runaddict futóalkalmazás letöltéseinek száma, miután több száz új felhasználó telepítette az appot az NN Night Run futóverseny alkalmából. Ez nem is meglepő annak fényében, hogy egy friss felmérés szerint már minden második amatőr futó az okostelefonjával indul sportolni.