Okostelefon segíti a látássérültek tájékozódását A Microsoft új applikációja mesterséges intelligencia segítségével ismeri fel a kamera előtt lévő tárgyakat, személyeket. http://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2974/articles/20170717174802/microsoft-seeingai.jpg

Okostelefon segíti a látássérültek tájékozódását

2017. július 18. 20:35
3'
A Microsoft új applikációja mesterséges intelligencia segítségével ismeri fel a kamera előtt lévő tárgyakat, személyeket, és hangosan fel is olvassa, hogy mit lát.

Londonban, a mesterséges intelligencia jelenét és közeljövőjét elemző eseményen mutatta be új, első körben iPhone-okon elérhető Seeing AI alkalmazását a Microsoft – számolt be az újdonságról a HVG.

Az applikáció nevéből már következtetni lehet rá, hogy a mesterséges intelligenciának (AI) komoly szerepet szántak benne. Elsősorban a gyengén látókra gondoltak a fejlesztéseknél, az elképzelés ugyanis az volt, hogy az app szóban mondja el, hogy mit lát maga körül.

Az alábbi videóban jól látszik, hogy a megoldás akár egész dokumentumokat képes rögzíteni, de arcfelismerő algoritmusának köszönhetően akár azt is megmondja, hogy kit lát, bizonyos esetekben pedig még az arckifejezésükről is beszámol. 

A megoldás egyelőre csak néhány országban érhető el, és csak bizonyos iPhone készülékeken, de a fejlesztők ígéretei szerint később szélesebb körben is elérhetővé teszik az alkalmazást. Erre szükség is lesz, hiszen a gépi tanulás azt jelenti, hogy a program csak akkor lesz egyre okosabb, ha minél többen használják.

A figyelmébe ajánljuk:

Mixed Reality: mi is az a vegyes valóság?

A fogyasztók és a technológia iránt érdeklődők épp kezdték volna megszokni a kiterjesztett és a virtuális valóság fogalmait, amikor a Microsoft bevezette az úgynevezett „Mixed Reality” technológiát.

Milyen jövő vár a telefonokra és a viselhető kiegészítőkre?

Ahogy a mobilkommunikáció, a képalkotási technológiák és a mesterséges intelligencia integrációja egyre inkább előtérbe kerül, úgy kapnak egyre nagyobb teret a felhasználó-központú digitális megoldások. Mindez új lehetőségeket és kihívásokat hoz a számítógépek és a mobileszközök szegmenseiben is.
Olvasson még a témában:

Emberi szívet nyomtattak a svájci kutatók

A szakemberek rugalmas anyagból, 3D-nyomtatás segítségével tudták rövid időre reprodukálni az emberi vérkeringés motorját. A mesterséges szerv hatékony alternatívája lehet a drága és körülményes átültetéseknek.

A futók többsége mobilfüggő

Átlépte a tízezret a Runaddict futóalkalmazás letöltéseinek száma, miután több száz új felhasználó telepítette az appot az NN Night Run futóverseny alkalmából. Ez nem is meglepő annak fényében, hogy egy friss felmérés szerint már minden második amatőr futó az okostelefonjával indul sportolni.