Világszerte terjed az internetre kapcsolt egészségügy Az intelligens fejlesztések területén Európa a második helyen áll. http://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2906/articles/20170620113603/internetre-kotott-egeszsegugy.jpg

Világszerte terjed az internetre kapcsolt egészségügy

2017. június 20. 12:20
2'
Az elmúlt években egyre több intelligens megoldás jelent meg az ágazatban. A fejlesztések célja egyrészt a kapcsolódó költségek csökkentése, másrészt az orvosi kezelések hatékonyságának növelése és a betegellátás minőségének javítása.

Az M2M-hez (gépek közötti kommunikációhoz) és IoT-hoz (Dolgok Internetéhez) kapcsolódó egészségügyi ellátás olyan IT-ökoszisztémában működő modellt jelent, amely lehetővé teszi a hozzáférést az egészségügyi vonatkozású adatokhoz. Így például a beteg kórelőzményéhez, személyes adataihoz, az ellátásra vonatkozó információkhoz, a diagnosztikai eredményekhez, a klinikai és egyéb információkhoz. 

A technológia is orvosolhatja az egészségügy problémáit

Az otthoni és kórházi megfigyelés, az életmódkövetés, a távgyógyászat a modern technológia által összekapcsolt egészségügyi rendszerek fő funkciói közé tartoznak. Az ilyen okosmegoldásokkal időt lehet megtakarítani, hiszen így például az interneten keresztül kapcsolhatók össze a betegek, az egészségügyi szolgáltatók és a kezelési rendszerek. Az intelligens egészségügyi rendszerek vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolatot használhatnak a webes eszközök közötti adatok megosztására anélkül, hogy ehhez emberi beavatkozásra lenne szükség.

Gyorsabbá és hatékonyabbá válhat a gyógyítás

Az internet előnyeit felhasználó egészségügyi ellátás bizonyíthatóan jelentős előnyökkel jár, hiszen ezek a módszerek kevesebb időt és költségráfordítást igényelnek, az így nyert információk pedig szükség szerint bármikor megoszthatók, az állapot javulása távolról is nyomon követhető, valamint a betegek kezelése is jobban kontrollálható.

Egyre több idősember szorul ellátásra

A krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség, a rák vagy a magas vérnyomás monitorozása a 2014 és a 2020 közötti időszakban egyre jelentősebb szerephez jut, az egyre nagyobb kockázatnak kitett elöregedő társadalom pedig közvetlenül is befolyásolja az ilyen típusú megoldások elterjedését.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 2010-ben 524 millió fő körül mozgott az idősek száma világszinten, 2050-re azonban ez elérheti a másfél milliárd főt. Bár a piaci lehetőségeket nagyban befolyásolhatja, hogy melyik ország lakossága számára érhető el az internetkapcsolat egyáltalán.

Földrajzi szempontból a Transparency Market Research négy fő piaci régiót különböztet meg: Észak-Amerikát, Európát, az ázsiai csendes-óceáni térséget, valamint a Föld fennmaradó, egyéb területeit.

  • 2013-ban Észak-Amerika adta M2M és IoT szempontból a legjelentősebb területet, ennek oka egyebek közt az Egyesült Államok és Kanada jól megalapozott egészségügyi infrastruktúrája és a betegek technológiai tájékozottsága volt.
  • A második helyen Európa állt, ahol Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban és Spanyolországban voltak leginkább jellemzők az intelligens egészségügyi megoldások. Ezek a területek tették ki a kontinens piacának több mint 60%-át. 

A következő években azonban várhatóan növekedni fog az ázsiai csendes-óceáni térség szerepe is, hiszen itt is egyre inkább felismerik majd, mekkora segítséget jelent az, hogy a betegek felügyelete és kezelése akár távolról is megoldható, amivel gyakorlatilag megszüntethetők a területi korlátok.

Forrás: MilTech

A figyelmébe ajánljuk:

Robotok az egészségbiztosításban

A svájci Zurich Insurance mesterséges intelligenciával és gépi tanulással ellátott robotok segítségével méri fel a személyi balesetbiztosításhoz köthető kárigényeket.

Magyar találmány forradalmasíthatja a lázmérést

110 millió forint összegű, többlépcsős befektetéssel többségi tulajdont szerzett a GB & Partners által kezelt EXIM Növekedési Magántőkealap a STEMP magyar vállalkozásban. A tőkeinjekciónak köszönhetően a cég jövő év elején megjelenhet a globális e-Health piacon.
Olvasson még a témában:

Emberi szívet nyomtattak a svájci kutatók

A szakemberek rugalmas anyagból, 3D-nyomtatás segítségével tudták rövid időre reprodukálni az emberi vérkeringés motorját. A mesterséges szerv hatékony alternatívája lehet a drága és körülményes átültetéseknek.

A futók többsége mobilfüggő

Átlépte a tízezret a Runaddict futóalkalmazás letöltéseinek száma, miután több száz új felhasználó telepítette az appot az NN Night Run futóverseny alkalmából. Ez nem is meglepő annak fényében, hogy egy friss felmérés szerint már minden második amatőr futó az okostelefonjával indul sportolni.