A baromfiudvarban is hódít az M2M

A baromfiudvarban is hódít az M2M

A baromfiudvarban is hódít az M2M

agrár

1 perc

A gépek közötti technológiában (machine-to-machine) rejlő potenciált egyre többen kezdik felismerni. A mezőgazdaságban is számtalan területen segítheti a gazdálkodókat a földekre, állattelepekre kihelyezhető vagy akár a haszonállatokra rögzíthető szenzorok.

Mit tudnak az M2M-alapú érzékelők? Néhány megoldás a sok közül:

– A szántóföldeken mérik a hőmérsékletet, a páratartalmat, a csapadékot stb. Sőt, nem csak mérnek, hanem az adatokat mobil hálózaton keresztül beküldik a központi szerverekre is. Ez az állandó – valós idejű – visszacsatolás sokkal hatékonyabbá teheti a gazdálkodók munkáját, hiszen lehetőség van az adatok elemzésére, vagy szükség esetén akár az azonnali, távolról történő beavatkozásra.

– Speciális – az autós navigációnál pontosabb – GPS-ek segítségével követik a traktorok, munkagépek nyomvonalát, de a gépeken lévő eszközök működését is.

– Az M2M-technológia és a GPS-egység akár az elkóborolt vagy ellopott állatok megtalálásában is segít.

A baromfitenyésztéssel foglalkozó gazdák munkáját is megkönnyíthetik a vezeték nélküli megoldások. Például a tyúkketreceket a legkülönfélébb szenzorokkal fel lehet szerelni: ezek egyebek közt mérik a hőmérsékletet, a páratartalmat, de a takarmányozásról és az itatásról is részletes adatokat lehet gyűjteni az M2M segítségével. Ezek kiértékelése pedig olyan információkat adhat az ágazati szereplők számára, amelyekre korábban nem, vagy csak utólagosan volt lehetőség.

Forrás: M2Mdaily.com