Digitális kitörési pontok az agráriumban

Kapcsolódó cikkek

Digitális kitörési pontok az agráriumban

Digitális kitörési pontok az agráriumban

agrár

1 perc

A világon egyre több embert kell ellátni a lehető legjobb minőségű élelmiszerrel. A klímaváltozás, a történelmi aszály vagy az energia- és inputáraknak a kedvezőtlen trendjei is komoly kihívások elé állítják az agrárcégeket. A megoldást a rentábilis termelésre a precíziós mezőgazdaság, így a mezőgazdaság digitalizálása biztosíthatja – legyen szó önvezető traktorokról, centiméterre pontosan dolgozó vetőgépekről vagy műholdas hozamelemzésről – mondták az AXIÁL Kft. szakemberei.

„Látva a 2022-es rendkívül aszályos évet, az egyre lerövidülő időablakokat, hogy mikor tudunk a legoptimálisabban vetni, aratni, növényvédelmet ellátni, egyre inkább megkerülhetetlen a digitalizáció. A precíziós gazdálkodás az agrárfolyamatok finomhangolása. Úgy gondolom, hogy eljutottunk arra a pontra, hogy ezen finomhangolás nélkül már lassan-lassan nem lesz rentábilis sem a szántóföldi növénytermesztés, sem az állattartás. A precíziós eszközök és szoftverek egyfajta hidat képeznek a gép, ember és gazdálkodás között. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy nem döntéshozó, hanem döntéstámogató rendszerekről beszélünk, és az alapvető agronómiai tudásra továbbra is szükség van" – összegezte Umenhoffer Péter, az AXIÁL marketingigazgatója.

Hümpfner János, a cég ügyfélkapcsolati vezetője hozzátette: céljuk, hogy ne tartsanak a gazdálkodók az innovatív fejlesztésektől. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a rengeteg adatot, ami egy ilyen szoftverben keletkezik, egy olyan közös felhasználóbarát platformra kell hozni, ahol az információk könnyen megjeleníthetők, könnyen értelmezhetők, és könnyen lehet az alapplatformban döntéseket is hozni.

„Ha például egy növénytermesztő most szeretne elindulni a precíziós úton, akkor az alapadat, amiből ki tud indulni, az a hozam lesz. A precíziós vagy helyspecifikus gazdálkodás lényege, hogy ne egyben kezeljük a szántóföldi táblákat, hanem megfelelő zónákat alakítsunk ki. Majd értékeljük ki a zónák termőképességét, és ez alapján célozzuk meg a várható hozamot. Azt szoktuk mondani, hogy legalább 4-5 év adatsorából érdemes kiindulni, ebben segít az évekre visszamenőlegesen is elérhető műholdas hozamtérképezés. Ez egy nagy fegyvertény, hogy a precíziós téren kezdő gazdálkodó egy ilyen platform segítségével már akár jövőre is tud valós, megalapozott kijuttatási tervet készíteni" – fejtette ki az ügyfélkapcsolati vezető.

A vállalat fejlesztése, a mAXI-Hozam egy olyan távérzékelési megoldás, amely műholdfelvételekből állít össze speciális térképeket, és nagy pontossággal adja vissza a táblán belüli mintázatot, vagyis tonna/hektárban minden egyes mérési cella hozamát.

Umenhoffer Péter a Trend FM műsorában a mAXI NET 2.0 rendszerükről is beszélt, amely az autós GPS-ek tízméteres pontatlanságaival ellentétben 2 centiméteres pontossággal dolgozik a szántóföldeken. A teljes cikket itt olvashatja el!