A drónok is vonzóbbá tehetik a szántóföldi munkát

Kapcsolódó cikkek

A drónok is vonzóbbá tehetik a szántóföldi munkát

A drónok is vonzóbbá tehetik a szántóföldi munkát

agrár

2 perc

Négymillió jenbe, nagyjából tízmillió forintba kerül a speciális drón, amely hatalmas segítség lehet az elöregedett japán agrárium számára.

A Reuters beszámolója szerint a fejlesztők és a gazdálkodók közösen tesztelik a Nile-18T drónt, amelyet egy startup vállalkozás fejlesztett. Az automata repülő eszköz akár 15 perc alatt végez olyan munkákkal, mint például a kisebb rizsföldek permetezése. Mindez hagyományos módszerekkel akár órákig tartana – írta a Syngenta blogja.

„Ez a technológia megkönnyíti az életünket, mivel az új generáció nem jön a földekre, ezért a termelékenység növelését csak ilyen módon érhetjük el” – mondta a 69 éves Isamu Sakakibara rizstermesztő.

A startup által fejlesztett drón ugyan kisebb, viszont jóval olcsóbb, mint a piacon kapható permetező drónok, amelyek ára elérheti akár a 15 millió jent is.

Japánban nem titkoltan azt remélik, hogy a joystickkel irányítható drónok visszacsábítják a fiatalokat a földekre. Ezeket a területeket ugyanis meglehetősen nehéz értékesíteni az öreg gazdák halálát követően.