Az IoT tompíthatja a globális élelmiszerválságot

Kapcsolódó cikkek

Az IoT tompíthatja a globális élelmiszerválságot

Az IoT tompíthatja a globális élelmiszerválságot

agrár

3 perc

A Föld folyamatosan növekvő népességének az élelmezésében egyre fontosabb szerepet tölthetnek be az innovatív, klímaváltozásra is reflektáló technológiák.

A növekvő élelmiszerigény, a nagyobb termésátlagokat eredményező új eljárások és a klímaváltozás is szükségessé teszi az intelligens technológiák alkalmazását. A tendencia pedig hozzájárul a globális IoT-piac agráripari bővüléséhez – állítja az Allied Market Research.

A piackutató cég a Dolgok Internete (Internet of Things) technológia agrárszektorban betöltött szerepét vizsgálta, miközben előrejelzéseket készített a 2018 és 2025 közötti időszakra. A munka során vizsgált cégek közt olyan „nagyágyúk” szerepeltek, mint például az IBM, a Cisco, a Hitachi, a Telit, a Farmers Edge vagy a The Climate Corporation.

Megközelítőleg 50 milliárd dolláros globális piacra számítanak

A beszámoló részletesen elemzi a piaci dinamikát, a legfontosabb befektetési területeket és a fő szegmenseket. A szakértők felvázolták az egyes földrajzi területekre jellemző szcenáriókat is. A tanulmány szerzői úgy gondolják, hogy a 2017-ben még 16,33 milliárd dolláros agráripari IoT-piac 2025-re elérheti a 48,71 milliárd dollárt. Mindez 14,7 százalékos összetett éves növekedési rátának (CAGR) felel meg.

A fejlődést előidéző faktorok mellett természetesen vannak a piaci növekedést visszafogó tényezők is. Ezek közé tartozik a jelenlegi infrastruktúra „felokosításához” és az ökoszisztéma felépítésének fejlesztéséhez szükséges nagy tőkeigény. Új piaci lehetőségek is születnek: ilyenek például az állam, az állami tulajdonú szervezetek és a magánszektor közti PPP, azaz public-privat partnership jellegű kapcsolatok.

Íme, az egyik jövedelmező szegmens

2017-ben a szoftverek értékben a piac több mint harmadát jelentették. 2018 és 2025 között ez a terület a legmagasabb, 19,9 százalékos CAGR-értékkel büszkélkedhet majd a piackutató cég szerint. A nagyarányú fejlődés mögött a világhálóra csatlakoztatott eszközök növekvő felhasználása és a gyűjtött adattömeg alapján megszerezhető alapvető tudás állhat. A tanulmány részletesen elemzi a különféle szegmenseket, mint például az automatizálási és irányítási rendszereket, az érzékelő- és jelzőeszközöket vagy az állatállomány megfigyelésére alkalmas fejlesztéseket. De kitértek a haltenyésztés során használt berendezésekre és az üvegházakban alkalmazott okoseszközökre is.

Nagy a kereslet a precíziós megoldások iránt

A precíziós mezőgazdaság a tavalyelőtti évben a piac csaknem felét jelentette, és bevétel szempontjából a következő években is domináns szerepet játszik. Az összetett éves növekedési ütemét 15,6 százalékra prognosztizálják a szakemberek. A szektor jövedelmezőségét részben a növekvő népesség miatt szükségessé váló egyre nagyobb élelmiszerigény biztosítja, de hozzájárul a gazdaságok produktivitásának növekedése is. Ez utóbbi az új típusú agrárgazdálkodásban használt IoT-megoldásoknak köszönhető.

Jól teljesít az ázsia-csendes óceáni régió

A régió jövedelmezőségét szintén részben a népesség és az élelmiszer iránti igény bővülése jelenti. Ehhez járulnak azok a kormányzati kezdeményezések, melyek a távérzékelési technológia (remote sensing technology) és a műholdas képalkotó applikációk használatát szorgalmazzák. A térség a 2017-es évben a globális agrár IoT-piac több mint harmadát jelentette. Vezető szerepe várhatóan a vizsgált periódusban végig megmarad, eközben évi 16,4 százalékos kumulált éves növekedést érhet el.

Forrás: