Az agrárium legfontosabb kihívásaira keresik a megoldást

Kapcsolódó cikkek

Az agrárium legfontosabb kihívásaira keresik a megoldást

A hazai agrárium legfontosabb kihívásaira keresik a megoldást

agrár

2 perc

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara NAK TechLab programja idén is megszervezi az egyetemistákat megszólító eseményét – egy 24 órás innovációs ötletverseny keretében. A NAK TechLab Hackathon elnevezésű versenyre felsőoktatásban tanuló fiatalok megoldási ötleteit várják az ágazatban fellelhető kihívásokra.

Az agrárium, illetve az agrárkarrierút népszerűsítését tűzte ki célul az egyetemi ötletverseny, melyet – a Design Terminal szakmai támogatásával – 2022. május 6-7-én rendeznek meg. A Hackathon a különböző területeken tanuló diákokat átfogó módon szólítja meg, hiszen nemcsak az agrárszakokon tanulókat várja, hanem bármely felsőoktatásban tanuló hallgató jelentkezhet rá.

„Úgy tartják rólunk, magyarokról, hogy kreativitás, az újra való nyitottság és vállalkozói szellem jellemez bennünket – amire büszkék is vagyunk. A NAK TechLab program keretében kiemelt figyelmet fordítunk a fiatalok megszólítására, hiszen a fiatal generáció az, mely új lendületet, fejlődést hozhat az agráriumba. A verseny során nyújtott agrárszakmai mentorálás pedig egyedülálló lehetőség a projektek fejlődése szempontjából” – emeli ki a verseny kapcsán Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A hallgatói csapatok a hazai mezőgazdaság égető kihívásaira dolgozhatnak ki innovatív megoldásokat. Így például a precíziós növénytermesztésbe beilleszthető digitális megoldásokat, melyek segítik a termelők hatékonyságát, ezen túlmenően a munkaerőhiányra, vagy az állattenyésztés területén az energia-felhasználás, illetve a takarmány-felhasználás optimalizálására hozott ötleteket is várnak, de a gazdálkodókat egyre inkább érintő fenntarthatósági témakörben is lehet jelentkezni.

A versenyre 2-4 fős csapatok jelentkezését várják. A megmérettetést online elődöntő előzi meg, az itt legjobbnak ítélt csapatok a 24 órás versenybe kerülnek, ahol üzlet- és termékfejlesztési, valamint agrárszakmai mentorok segítségével tökéletesíthetik ötleteiket. A fiatalok a verseny másnapján – prezentáció keretében – szakmai zsűrinek mutatják be a kidolgozott koncepciókat.

A verseny kapcsán a szervezők 2022. március 30-án online tájékoztató eseményt tartanak, ahol a legfontosabb információkat is megosztják, illetve az érdeklődő hallgatók feltehetik kérdéseiket.

Az online tájékoztató eseményre itt lehet regisztrálni, további részletek és jelentkezés a naktechlab.hu/hackathon2022 oldalon.