A jövő a tűpontosan közlekedő „zöld” traktoroké

Kapcsolódó cikkek

A jövő a tűpontosan közlekedő „zöld” traktoroké

A jövő a tűpontosan közlekedő „zöld” traktoroké

agrár

3 perc

Táblagépről irányítható csúcstechnológiás gépek, műholdas helymeghatározás – csak két példa arra, hogy az átalakuló agráriumban milyen megoldások jelentek meg, amelyek segítségével hatékonyabbá vált az ágazat. Ráadásul most 250 millió forintos állami támogatásból kaphatnak az agrárvállalkozások digitalizációs fejlesztései újabb lökést, amely iránt jelentős az érdeklődés – közölte az Axiál.

Szinte minden gazdasági ágazatban egyre nagyobb szerepet kap a digitalizáció és az automatizáció, sőt azok a szektorok, cégek, amelyek nem tartanak lépést a fejlődéssel, lemaradnak, versenyképtelenebbé válhatnak. A mezőgazdaság is rákapcsolt, egyre inkább automatizálttá válik a szektor, és már az űrtechnológia is helyet kapott az ágazatban. Ma már gyakran táblaképekről irányítható gépek dolgoznak a búzatáblákon is, és végzik például az aratást.

Az úgynevezett precíziós gazdálkodás zöldebbé és hatékonyabbá teszi az ágazatot, hiszen a szoftveresen irányítható, önmagukat kormányzó, majdnem teljesen automatizált gépekkel megtalálhatók a legjobban termő pontok. Arról nem beszélve, hogy az élelmiszerek is egészségesebbek lehetnek azáltal, hogy a gépek nem permeteznek egy pontot többször.

Nagy az érdeklődés a technológiai támogatásokra

A mezőgazdaság digitalizációjához most állami segítséget is kaphatnak az agrárvállalkozások és gazdák. Az Axiálnál például jelentős érdeklődést tapasztaltak a digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztésekhez július végétől elérhető állami támogatás iránt. A kormány ugyanis több mint a háromszorosára emelte a vidékfejlesztésre fordítható keretet, így a tervezett összeg 100 milliárd forintot tesz ki.

A „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című pályázat esetében a beruházások költségeinek felét fedező, vissza nem térítendő támogatás maximális összege 250 millió forint lehet. A támogatási összeg 7 százalékát pedig precíziós, digitális szolgáltatásokra kell fordítani.

„A jövő egyértelműen a precíziós gazdálkodásé, az erre való átállás azért is fontos, mert így hatékonyabbá és fenntarthatóbbá válik a termelés, illetve a magyar agrárium versenyképessége is jelentősen nő. A pályázati összeget a többi között traktorok, munkagépek és infokommunikációs eszközök vásárlására lehet fordítani. Az Axiálnál nagyon sok ajánlat ment ki mind erő- és munkagépekről, mind pedig a különböző eszközökről és a precíziós gazdálkodással kapcsolatos szolgáltatásokról” – mondta az agrárforgalmazó cég marketingvezetője.

Umenhoffer Péter szerint a mostani pályázattal jelentősen nőhet a precíziós gazdálkodást folytatók száma, hiszen akik már eddig is ezzel dolgoztak, most ki tudják terjeszteni a tevékenységüket, a bizonytalanok pedig kaptak egy lökést ahhoz, hogy belevágjanak és elinduljanak a digitalizáció útján.

Űrtechnológiával lesz egészségesebb az élelmiszer?

A szakember kiemelte, hogy a precíziós gazdálkodásnak a legalapvetőbb eleme a műholdas helymeghatározás. A gépeknek a hatékonysága ugyanis nagyban függ a helymeghatározás pontosságától. Ha ez nem működik jól, nem stabil, akkor az az egész folyamatot alapjaiban veszélyezteti, hiszen pontatlan lesz a kormányzás, vagy nem ott zárja el a vetőgépet a rendszer, ahol kellene.

Ezért az Axiál – az Infobex Kft.-vel együttműködve, az Európai Űrügynökség anyagi támogatásával – megújította az országos lefedettségű, úgynevezett RTK korrekciós jelszolgáltatását, amely a mAXI-NET 2.0 nevet kapta. Ez a hálózat a földi navigációt biztosítja, amely a mezőgazdaságban használt automatizált gépeket segíti az akár centiméterre pontos helymeghatározásban.

A „tűpontosan” közlekedő gépek egy felesleges métert sem tesznek, így a károsanyag-kibocsátásuk is mérséklődik, ami pedig szintén nem mellékes dolog a fenntarthatóság szempontjából. Az augusztusra megújuló RTK szolgáltatás országos lefedéssel GPS, GLONASS, az EU felügyelete alá tartozó Galileo és BeiDou műholdas rendszerek kódjára épülő korrekciós jelet fog szolgáltatni.

A drónoknak és az önvezető autóknak is jó

A szolgáltatással nemcsak a mezőgazdasági gépek, hanem például a sofőr nélküli járművek és a pilóta nélküli repülő eszközök is pontosabban tudnak majd közlekedni. A városban közlekedő önvezető autónak ugyanis ugyanúgy műholdas helymeghatározásra van szüksége ahhoz, hogy kikerülje az akadályokat. Minél több műhold jelét látja a jármű, annál pontosabban tud közlekedni. Az új RTK korrekciós szolgáltatás akár a duplájára emeli az egyidejűleg észlelhető műholdak számát, ami pedig jelentős előrelépésnek számít.