Innovációk az állatbarát hústól a receptalgoritmusig

Kapcsolódó cikkek

Innovációk az állatbarát hústól a receptalgoritmusig

A jövő élelmiszeripara: innovációk az állatbarát hústól a receptalgoritmusig

agrár

4 perc

A CNN Business cikke azt járta körbe, hogy mi táplálja az élelmiszertechnológia fellendülését. Ehhez pedig az izraeli startupok világát elemezték, ahol meglehetősen innovatív és új elgondolású fejlesztésekkel találkoztak.

Izrael több mint 350 agrár- és élelmiszeripari technológiai cégnek ad otthont. A Start-Up Nation Central jelentése szerint 2018-ban a helyi élelmiszeripari ágazatba történő éves beruházás értéke 100 millió dollárra növekedett. Ez pedig igen erős szereplővé teszi az országot az egyébként is virágzó piacon.

A BIS Research előrejelzése szerint a globális élelmiszer-technológiai piac 2022-re több mint 250 milliárd dollárt fog érni.

A Start-Up Nation Central agrár-élelmiszeripari technológiai ágazatának fejlesztési menedzsere szerint ez annak köszönhető, hogy az ország mindent megtesz annak érdekében, hogy megfeleljenek a környezeti és etikai kihívásoknak. „Az emberek felismerték ennek fontosságát a saját életükben, ami még jobban előmozdította az ágazatot” – tette hozzá Tamar Weiss.

Fenntartható élelmiszerek

2017-ben Didier Toubia létrehozta az Aleph Farms nevű élelmiszeripari vállalkozást, amely mesterséges marhahúst készít – a húst laboratóriumban állítják elő a szarvasmarhából kinyert őssejtekből. „Célunk az egyensúly visszaállítása a természetben, illetve a természeti erőforrások hatékonyabb felhasználása volt” – mondta a cégalapító.

A mesterséges steak marhahúsból készül, de levágásmentes

A társaságnak eddig 14 millió dollárt sikerült összegyűjtenie, és tavaly világszerte az első állatbarát marha steak kifejlesztéséről cikkeztek az újságok. Októberben pedig elsőként sikeresen állítottak elő húst az űrben. A kísérlet bebizonyította, hogy a kevesebb forrás felhasználásával történő jó minőségű fehérje előállításának titka nem más, mint a mesterséges hús – fejtette ki Toubia.

A Barclays előrejelzései szerint az alternatív húságazatban történő eladások értéke az elkövetkező évtizedben hozzávetőleg 140 milliárd dollárt is kitehet olyan társaságok vezetésével, mint az Impossible Burger és a Beyond Meat.

Felszáll a rakéta fedélzetén az őssejtekkel, amelyekből az űrben sikeresen marhahúst állítottak elő

Igaz, hogy a termék még nincs kereskedelmi forgalomban, de a mesterséges húspiac folyamatosan bővül. A szektor startupjainak száma 2016 végén mindössze négy volt, tavaly azonban már több mint két tucat – közölte a The Good Food Institute.

Egészséges életmód

Az izraeli élelmiszer-tech szektorban uralkodó másik fő trend az egészséges táplálkozás, olyan résztvevőkkel, mint a cukoralternatívákat kínáló Amai Proteins és a DouxMatok. De kiemelhető a MyFavorEats, egy Tel-Aviv székhelyű startup is. A cég kifejlesztett egy algoritmust, amely testre szabja az online recepteket, és alternatívákat javasol, ha a hozzávalók éppen nem állnak rendelkezésre, vagy a fogyasztó étrendjének az éppen nem felel meg.

„Például egy cukorbetegnek oda kell figyelnie, hogy mennyi szénhidrátot tartalmaz az étel, a profi sportolónak pedig azt kell számolnia, hogy mennyi fehérjét visz be a szervezetébe” – vázolta Orly Rapaport vezérigazgató.

Az egymillió receptre alapozott algoritmus megtanulta felismerni az egyes összetevők szerepét, továbbá azok ízét és textúráját is. A technológia jelenleg még nincs a piacon, de később különböző wellness és egészségügyi alkalmazásokon, valamint gasztronómiai kiadókon keresztül elérhető lesz.

Az innovátorok nemcsak a veganizmus és a vegetarianizmus növekvő tendenciájára reagálnak, hanem az élelmiszerallergia növekvő gyakoriságára is. Az Allergológiai Világszervezet becslése szerint világszerte 240 és 550 millió ember szenved valamilyen ételallergiában.

Az állatok jóléte

Az izraeli élelmiszertechnológiai fejlesztések felvirágzása részben a helyi innovációs hatóságnak is köszönhető, amely különböző vállalati támogatásokkal segíti a vállalkozásokat, illetve egy 28 millió dolláros élelmiszer-technológiai inkubátor előállítását is finanszírozta. De mindebben a kultúrának is fontos szerepe van.

A jeruzsálemi székhelyű eggXYt nevű startup vezérigazgatója egyetért azzal, hogy a zsidó vallás nagyon együtt érző, ha állatokról van szó. „Itt lelkiismeretes fogyasztókról beszélünk, akik elvárják a vállalatoktól, hogy betartsanak bizonyos szabályokat, a többi között az állatokkal szembeni kegyetlen eljárások megszüntetését is” – mondta Yehuda Elram.

Az eggXYt olyan technológiát fejlesztett ki, amely a naposcsibék nemét még kikelésük előtt képes kimutatni, hogy elejét vegyék annak a baromfitenyésztésben megszokott eljárásnak, hogy a kakasokat megsemmisítik, mivel a tojástermeléshez kizárólag tyúkokra van szükség. Az iparág becslései szerint évente körülbelül hétmilliárd hím csibét ölnek le közvetlenül a kikelés után.

Látható különbségek: azok a tojások fluoreszkálnak, amelyekből kakas kelne ki

A kikelés előtti szétválogatás pénzügyi szempontból is hatékonyabb lenne, és a felesleges tojásokat újrahasznosíthatnák az élelmiszer- vagy a kozmetikaiparban.

Biomarkerrel dolgoznak

Az eggXYt csak egy a számos, ezzel a kérdéssel foglalkozó startup közül, azonban humánus, kikelés előtti módszerük egyedülállónak számít. A CRISPR génszerkesztő eszköz segítségével a tojótyúkok DNS-ébe beillesztenek egy kimutatható biomarkert, amely – mindenféle mellékhatás nélkül – képes jelezni a tojások nemét. A tojásokat ezután átvilágítják egy szkennerrel, ezáltal képesek beazonosítani a fényes fluoreszkáló fényük segítségével azokat, amelyekből kakasok kelnének ki.

„A vizsgálat nagy pontosságú, és nem befolyásolja a többi tojás keltethetőségét, továbbá a fejlesztés elterjedésével a hétmilliárd ki nem kelt kakascsibét tartalmazó tojás az iparág számára felhasználható termékké és nem hulladékká válhatna” – fejtette ki Elram.

A társaság az EU Horizont 2020 programból és egyéb támogatásokon keresztül eddig 4 millió dollár támogatásban részesült. A technológia hatósági engedélyeztetése folyamatban van.

Forrás: