A jövő élelmiszer-termeléséből a robotok sem hiányozhatnak

Kapcsolódó cikkek

A jövő élelmiszer-termeléséből a robotok sem hiányozhatnak

A jövő élelmiszertermeléséből a robotok sem hiányozhatnak

agrár

2 perc

Akvizíciók bolygatják fel a világ egyre növekvő élelmiszerigényét kielégíteni igyekvő intelligens mezőgazdaságot. Erre példa két izraeli cég, a Fielding és a Midnight Robotics együttműködése.

Az agrárium digitalizációs technológiáival foglalkozó társaság ugyanis felvásárolta a mezőgazdasági önvezetéssel foglalkozó vállalatot.

A tranzakció az automatizált gazdálkodási piac gyors érésének egyik jele. A gazdaságok korábban soha nem látott pontossággal, IoT-szenzorokra és mesterséges intelligenciára támaszkodva működhetnek, és formálhatják az élelmiszer-előállítási folyamatokat.

A mostani felvásárlás után létrejövő szenzoralapú agrárplatform az önvezető technológiával együtt segíti az agrárszakembereket a napi munka során.

A sofőr nélküli traktorok végső soron csak gépek, így az autonóm farm lényegében annyira működőképes, amennyire pontosak a működését segítő adatok – magyarázza Boaz Bachar, a Fieldin társalapítója és ügyvezetője, aki emiatt tartja fontosnak a mostani üzletkötést.

A cég az elmúlt nyolc évben gazdaságok százai mellett tízezernél több traktort és mezőgazdasági gépet digitalizált, aminek során pedig hatalmas mennyiségű értékes adatot gyűjtöttek, ezek segítenek a működtetéshez szükséges legjobb eljárások kialakításában.

A Midnight Robotics tudása pedig az elméletet segíti átültetni a gyakorlatba. A platform használatával a gazdálkodók pontos információkat kapnak a teendőkről és azok automatizált kivitelezéséről.

Pontos, mint egy gép

A mezőgazdaságban – válaszul a munkaerőhiány, a klímaváltozás és a vízhiány okozta növekvő nyomásra – egyre nagyobb szerepet kap az IoT és az automatizáció. A különféle digitális technológia vezérelte gazdálkodási módok, vagyis a precíziós mezőgazdaság megteremti a lehetőségét, hogy az élelmiszertermelés is – amennyire az ágazati jellemzők engedik – a gyártásra jellemző hatékonysággal működjön. 

A Fieldin platform az elosztott szenzorhálózaton keresztül gyűjti az adatokat. Olyan döntésekhez ad támogatást, mint például a növényvédőszer-használat vagy a vízgazdálkodás, ezek a döntések pedig az önvezető traktorok munkába állásával automatikusan végrehajtásra kerülnek.

A mezőgazdasági munkagépek ráadásul utólag is felszerelhetők az autonóm technológiával, a LIDAR percepciós algoritmusain alapuló önvezető készlet valós időben küldi el a platformra az adatokat. Ezáltal bármelyik traktor robottá alakítható, állítja a Midnight Robotics társalapítója, Yonatan Horovitz is.

Forrás: