A sertéstenyésztésbe is betör az AI

Kapcsolódó cikkek

A sertéstenyésztésbe is betör az AI

A sertéstenyésztésbe is betör a mesterséges intelligencia

agrár

3 perc

Az Alibaba kínai kereskedelmi óriás új, mesterséges intelligenciával (AI) vezérelt platformja, az ET Agricultural Brain. A platformmal hatékonyabbá szeretnék tenni elsősorban a helyi gazdálkodók munkáját.

A vállalat felhőalapú AI technológiáját már számos területen használják: az okosvárosoktól kezdve a városi közlekedésen át a légi közlekedésig. Az agrárszektorban való megjelenést Simon Wu, az Alibaba Cloud elnöke úgy írta le, mint „egy lépést egy olyan stratégiai szektorba, amely milliók életét érinti Kínában”.

AI az ólakban

A vizuális- és hangfelismerő rendszer, a kihelyezett szenzorok, a valós idejű környezeti mérések és megfigyelések egyaránt fontos elemei a rendszernek. Természetesen a Big Data, a nagy mennyiségű adatgyűjtés és elemzés itt is megkerülhetetlen. Monitorozzák a sertésólakat és az egyes állatokat, készülnek elemzések az állatállomány mozgására, növekedési mutatóira, vemhességére vagy más egészséggel kapcsolatos paramétereire vonatkozóan is.

A gépi tanulási algoritmusok segítségével a gazdálkodók számára több állattenyésztéssel kapcsolatos adat áll rendelkezésre, és ez alapján még jobban látható, hogy milyen beavatkozásra van szükség az egészségi állapot vagy például a húshozam javításához. A rendszer – állítja a fejlesztőcég – abban is segítséget nyújt, hogy időben kiszűri a beteg állatokat, még mielőtt a betegség elterjedne a teljes állományban.

Kína, mint a világ legnagyobb sertéstenyésztője és fogyasztója minden bizonnyal profitálhat abból, hogy az Alibaba nyit a mezőgazdaság felé is. A cég ezt számszerűsítette is: szerintük az ET Agricultural Brain (ET AB) javíthatja a reprodukciós mutatókat, és a platform használatával egy anyakoca átlagosan hárommal több malacot hozhat a világra, valamint egyúttal három százalékkal csökkenthető a malacok elhullása is.

Automatizált megoldások

Míg a vegetáriánusok és az állatvédő aktivisták élből elutasítják azt a mérési módszert, amely szerint a sertéstenyésztés mérőszáma az éves szinten egy anyakocára jutó malacok száma (PYS), addig az Alibaba ambiciózus tervei szerint ez a szám az AI segítségével 32-re növelhető. Ez pedig a kínai sertéstenyésztést a világ élvonalába emelné. Az ágazatra egyébként rá is fér a hatékonyságjavítás.

„Az ET Agricultural Brain új szintre emeli az interaktív, automatizált sertéstenyésztést” – állítja Degen Wang, a Tequ mezőgazdasági konglomerátum vezérigazgatója. Cége tervei között szerepel, hogy 2020-ban már 10 millió sertéssel növelje az állományt. „Ez a platform komoly előrelépést hozhat az állattartás iparosításában, a termelékenység növelésében és a sertéstelepek hatékonyabb működtetésében. Alapjaitól változhat meg az ellátási lánc, a logisztika és az értékesítési folyamat is” – tette hozzá.

Az Alibaba Cloud elnöke kiemelte, hogy szándékukban áll a mesterséges intelligenciára épülő megoldásokat más szektorokban is alkalmazni. Céljuk, hogy a világszínvonalú technológiák segítségével valós, mindennapi problémákat oldjanak meg.