A szarvasmarhák sántaságát szűrné ki a CowBaj algoritmusa

Kapcsolódó cikkek

A szarvasmarhák sántaságát szűrné ki a CowBaj algoritmusa

A szarvasmarhák sántaságát szűrné ki a CowBaj algoritmusa

agrár

2 perc

Számtalan olyan fiatal is kedvet érzett ahhoz, hogy innovatív elképzelésével megoldást találjon a hazai mezőgazdaság kihívásaira, aki nem agrár szakirányon folytatja tanulmányait. A NAK TechLab egyetemi ötletversenye azt is megmutatta: izgalmasan alakulhat az ágazat jövője. A döntőt a szarvasmarha-sántaságot előrejelző ötlet nyerte.

Kimagaslóan erős volt a versenyre jelentkezők mezőnye, így az eredetileg tervezett öt csapat helyett hét vehetett részt a döntőben.

A megmérettetésre a mezőgazdaság hatékonyságnövelését célzó innovatív ötletekkel lehetett jelentkezni. A résztvevők a finálét megelőzően online szakmai segítséget kaptak üzletfejlesztési és agrárszakértő mentoroktól.

Az első helyezést a CowBaj csapatnak ítélte oda a zsűri. Az ő megoldásuk a szarvasmarhák különféle kondícióit mérnék. Egészen pontosan az állatok esetleges sántaságát szűrnék ki digitális, automatizált módszerrel.

Jutalmuk egy DJI drón, egy nemzetközi innovációs fesztiválon való részvétel és további szakmai konzultációk a fejlesztés tökéletesítéséhez.

Különdíjas lett a Tornádó nevű csapat megoldása. Ez egy infrakamera-rendszer, mely képes változatos körülmények között is megbízhatóan és pontosan visszaadni a növények hőmérsékletét, ezzel segítve az optimális termelést.

A versenyzőket szakmai zsűri értékelte: Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár; Gyuricza Csaba, a Szent István Egyetem megbízott rektora; Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója; Umenhoffer Péter, az Axiál Kft. marketingigazgatója, valamint Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke.

A NAK és a Design Terminal tavaly indított, több programelemből álló innovációs együttműködésének célkitűzése, hogy a hazai gazdálkodók versenyképessége érdekében a legjobb, legújabb megoldások helyet találjanak maguknak az agráriumban, lehetővé téve hosszú távú beépülésüket a szektorba.

Az egyetemi ötletverseny fő célja az ágazatban kiaknázatlan lehetőségek feltárása volt, emellett a mezőgazdaság vonzóbbá tétele a fiatalok számára. A kihívás így motiválni tudja őket arra, hogy ezen a területen kezdjenek el tevékenykedni, innovatív ötleteket megfogalmazni és megvalósítani, hiszen az általános nézettel szemben a hazai agráripar jó adottságokkal rendelkezik ahhoz, hogy felkarolja a tech megoldásokat.