A vertikális wobbler csalikkal való pergetés tippjei

A vertikális wobbler csalikkal való pergetés tippjei

A vertikális wobbler csalikkal való pergetés tippjei

agrár

2 perc

Mitől különlegesek a vertikális wobblerek? Miben más ezekkel a darabokkal pergetni, szemben a már jól megszokott műcsali változatokkal? Hogyan nézhet ki az eredményes bevontatásuk gyakorlatsora?

A cikkben alaposabban elmerülünk ebben a kérdéskörben. A célunk nem is lehet más, minthogy a szenvedélyes pergetőknek adjunk néhány kézzelfogható tippet a következő pecák sikeréhez.

Mitől számítanak különlegesnek a vertikális wobblerek?

A legfontosabb tudnivaló velük kapcsolatban az, hogy eredetileg arra tervezték őket, hogy pergetés közben magunk alatt emelgessük őket és így érjünk el kapást. A horgászok azonban találékony emberek, így előbb vagy utóbb sikerült rátalálni arra a technikára, amivel a használat jellege kiterjeszthető.

Mondhatni kinyílt tehát a világ, hisz elég, ha csak a Fishinda műcsali kínálatát megnézzük, és a vertikális wobblerek szóba jöhető alkalmazási lehetőségeit átgondoljuk. Ezzel együtt pedig a halfogás esélye is megnövekedett.

Nem feltétlenül szükséges tehát leragadni az eredeti emelgetésnél. Ezek a változatok akár folyamatos bevontatással is szolgálhatják a pergetés eredményességét, ahogy az a normál műcsalik esetében már megszokott.

Vertikális wobblerekkel így érdemes pergetni 

Fontos észben tartani, hogy a jellegüket tekintve süllyedős műcsalikról van szó. Ennek megfelelően dobás után várjunk addig, hogy elérjék a megfelelő vízmélységet, és ettől a ponttól kezdjük el a vontatást. 

A vontatás sebességének külön jelentősége van. Egyaránt számít a műcsali jellege és az adott víztípus is, egyúttal minden vízmélységnél más sebesség lehet a nyerő. Úgyhogy tesztelni, próbálgatni kell, gyakorlás nélkül ez nem fog menni.

A jó hír, hogy viszonylag hamar rá lehet érezni a megfelelő ütemre. Egyfajta következő lépésként már el lehet kezdeni a szakaszos bevontatást is. Ez a gyakorlatsor a mederfenék szintjén a leghatékonyabb, mert több sávot lehet feltérképezni. Dobás után hagyni kell a wobblert lesüllyedni, aztán jöhet egy határozott emelés, utána pedig az emel-süllyeszt mozgás lehet a nyerő.

Még néhány gyakorlatias tipp

Ahogy azt fentebb is részleteztük, maga a pergetés igényel néhány dobást, hogy sikerüljön ráérezni a megfelelő ütemre. Ennél a típusú pecánál mindig jól jöhet a csónak rendelkezésre állása, de természetesen partról is eredményesen alkalmazható.
 
A fogósság titka pontosan abban rejlik, hogy ezek a típusú wobblerek kevésbé ismertek a rablóhalak körében. A speciális mozgásuk emiatt jobban imitálja a táplálékhalak viselkedését, így a csuka, a süllő, a balin vagy bármelyik másik ragadozó könnyebben veheti fel. Bátorítunk minden nyitott és motivált horgászt, hogy bátran lehet kísérletezni ezzel a műfajjal is!