Akár már a fotelből is lehet méhészkedni

Kapcsolódó cikkek

Akár már a fotelből is lehet méhészkedni

Akár már a fotelből is lehet méhészkedni

agrár

2 perc

A fejlesztéseivel már díjakat is nyerő új-zélandi startup, az adatátvitelben és különféle mérőeszközök gyártásában érdekelt ModuSense ezúttal a méhészek számára állt elő egy új IoT platformmal.

A szenzorok és a platform segítségével a méztermelők valós idejű adatokhoz juthatnak a kaptárjaikkal kapcsolatban – súly, hőmérséklet és páratartalom tekintetében. Az alig 5 milliós országban nem kevesebb mint 880 000 regisztrált kaptár üzemel, ám méhész know-how nélkül ezek sokszor csak egy szezon erejéig működnek.

A ModuSense alapítója, Bruce Trevarthen kifejtette, hogy az elsődleges céljuk az volt, hogy a méhészek minél jobban megértsék a rovarokat, minél többet tudjanak a méhkasok közvetlen környezetéről, így növelhessék a hozamot, és segítsenek a költségek lefaragásában.

„A kaptárak általában távoli, nehezen megközelíthető helyekre vannak telepítve, ezért nagyon nehéz őket állandó személyes megfigyelés alatt tartani. Sőt, legtöbbször csak akkor derül ki, hogy baj van, amikor a méhész kinyitja a kaptárt. Állandóan kijárni a helyszínre és ellenőrizni már önmagában is pénzt és időt emészt fel” – tette hozzá.

A ModuSense kereskedelmi forgalomba is szeretné hozni fejlesztését, amely az alábbiakat tartalmazza: érzékelők a kaptárban, amelyek állandóan mérik a hőmérsékletet és páratartalmat. Mindezt kiegészítik egy komplett időjárás-állomással. Illetve maga a méhkas egy mérlegen lenne, így messziről is pontosan tudná a gazda, hogy mennyi mézzel gazdagodott aznap. A mérleg 180 kilogrammig használható.

Az információ vezeték nélküli kommunikációval vagy műholdon keresztül jut el a méhészhez. Az IoT-fejlesztésnek köszönhetően azt is pontosan tudni fogja a kaptár gazdája, hogy a méhek mikor repülnek ki és mikor térnek vissza, mikor termelik a legtöbb mézet, és melyek a legaktívabb vagy éppen legpasszívabb kaptárak. Utóbbi esetben – például fertőző betegség esetén – gyorsan közbe lehet avatkozhatni, még mielőtt az egész állomány megfertőződne.

Az említett funkciókhoz – ahogy az elvárható – egy felhasználóbarát, könnyen kezelhető felületet is fejlesztettek. A ModuSense máris a következő lépésen gondolkodik és a lehetséges kiegészítőket teszteli, továbbá elsősorban a vásárlói visszajelzések alapján fejleszti a Hive Scale mérleget.

Forrás: