Az adatalapú mezőgazdaságé a jövő

Kapcsolódó cikkek

Az adatalapú mezőgazdaságé a jövő

Az adatalapú mezőgazdaságé a jövő

agrár

2 perc

A magyar agrárium adatalapú fejlesztése, az adatvezérelt agrárágazati irányítás a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) és a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ) kötött.

A dokumentumot nemrég ünnepélyes keretek között Gyuricza Csaba, a MATE rektora és Gál András Levente, a NAVÜ vezetője, a Digitális Jólét Program (DJP) szakmai vezetője írta alá a gödöllői Szent István Campuson. A megállapodás célja a magyar agrárium fejlesztése, melynek segítségével megvalósulhat az összekapcsolt, személyre szabott és adatvezérelt ágazati irányítás.

Az eseményen Gál András Levente elmondta: a DJP az elmúlt időszakban már eredményes együttműködést valósított meg a MATE jogelőd intézményével, a Szent István Egyetemmel a kormány által 2019-ben elfogadott Digitális Agrár Stratégiájának kidolgozása, annak végrehajtása, valamint Kárpát-medencei és nemzetközi kiterjesztése kapcsán.

„Nincs ma olyan ágazat, amelynek a működését ne kellene újragondolni digitális dimenzióból. Kiemelt célunk tehát az agrárszektor adatalapú fejlesztése, az adattudatosság ösztönzése a szektorban. A NAVÜ szerepe és feladata, hogy kialakítsa az agráriumon belül is azokat a piaci sztenderdeket, amelyek lehetővé teszik az egészséges, szabályos és arányos működést a digitális szolgáltatások terén” – emelte ki a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség vezetője.

„Ma az egész mezőgazdaság – a világban, de Magyarországon is – arról szól, hogyan lehet minél több adatot összegyűjteni, és ezeket szintetizálva egy olyan tudásra szert tenni, amely segít abban, hogy a mezőgazdaság valóban csúcstechnológiai ágazattá válhasson. A Nemzeti Adatvagyon Ügynökséggel kötött megállapodás eredményeként összefogjuk azt a tudást és szakismeretet, amely az egyetemünkon rendszerszinten is rendelkezésre áll. Az így létrehozott tudásbázist a hazai mezőgazdaság fejlesztésének szolgálatába kívánjuk vonni” – mondta Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A megállapodás értelmében a felek többek között vállalják, hogy együttműködnek az adatgazdaság beindításának támogatásában és a digitális agrármegoldások innovációs és módszertani tudásbázisának kialakításában, valamint az egyetem működéséhez, tevékenységeihez szükséges közadatok elérésének biztosításában. A MATE és a NAVÜ vezetői ezeken túl együttműködnek élelmiszerlánc- és adatbiztonsági kérdésekben, és az úgynevezett Agrár Adat Keretrendszer, a teljes agrártermelő oldal lefedését lehetővé tevő felhőalapú információs platform létrehozásában is.