Az okos gazdáké a jövő

Kapcsolódó cikkek

Az okos gazdáké a jövő

Az okos gazdáké a jövő

agrár

3 perc

Digitális technológiákat tesztel az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet az agrárium zöldítése érdekében.

Több párhuzamos projektbe kezd hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó önálló szervezete, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi). A kezdeményezés lényege a fenntartható gazdálkodás támogatása digitális technológiák alkalmazásával. A többi között talajszkennerrel és talajszenzorokkal végzett kutatások összhangban állnak a Digitális Agrár Stratégia (DAS) céljaival.

„A digitális forradalom hamarosan gyökeresen átalakítja a mezőgazdaságot is. A jövő az okos (öko)gazdáké, új kutatásainkkal számukra dolgozunk ki olyan gyakorlatokat, amelyeket a fenntartható termelés szolgálatába állíthatnak” – mondta az ÖMKi ügyvezetője, Drexler Dóra.

A kormány által augusztus 1-én elfogadott DAS kiemelt célként jelöli meg a következő néhány évre a mezőgazdasági termelők digitális kompetenciáinak és ismereteinek fejlesztését, amely elősegíti a korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazását. Mindez a szervezet ügyvezetője szerint a gazdálkodással kapcsolatos sztereotípiák szertefoszlását vetíti előre: „A jövő gazdálkodói már nem elégedhetnek meg elődeik gyakorlatának átvételével. Informatikai szaktudásra lesz szükségük, precíziós gépekkel és digitális adatokkal kell dolgozniuk, ezek fogják képezni döntéseik alapját. Ennek megfelelően a gazdálkodásról alkotott képünk is gyökeresen megváltozik a közeljövőben” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

Önvezető traktoroktól a drónokig

Mára világszerte sok helyen alkalmaznak például GPS-vezérelt traktorokat, talajtérképeken alapuló precíziós tápanyagellátást, és már a drónok által végzett precíziós növényvédelemhez is adott a fejlesztési háttér. A digitális technológiákat eddig azonban elsősorban a nagyüzemi, konvencionális mezőgazdálkodás keretrendszerében alkalmazták.

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet célja kialakítani a precíziós mezőgazdasági eszközök ökogazdálkodást támogató gyakorlatát. „Az ökogazdálkodás alapelve nem az utólagos kémiai beavatkozás, hanem a megelőzés. Kiemelten fontos például a talaj termékenységének és minőségének védelme. Projektjeinkben ezért elsősorban a talajt megfigyelő, elemző digitális eszközöket tesztelünk” – mondta az ügyvezető.

A mesterséges intelligenciát is bevetik

A szervezet egyedüli magyar partnerként működik közre a berlini Solarvibes startup innovációja, egy mesterséges intelligencián (AI) alapuló intelligens eszközrendszer tesztelésében. A fejlesztés alapja egy napenergiával működő szenzorcsoport, amelynek adatai alapján az AI képes az adott helyre és kultúrára szabott agrotechnikai javaslatokat kidolgozni, így a gazdák a lehető legkisebb kockázat mellett dönthetnek a vetés, a tápanyag-utánpótlás, a betakarítás időzítéséről az optimális terméshozam reményében.

Az ÖMKi 500 eszközt helyez ki on-farm partnerhálózatán keresztül a hazai gazdákhoz, illetve párhuzamos projektben kezdik meg a vizsgálatokat egy VERIS talajszkennerrel is, amelyet a szári Csoroszlya biofarmon helyez ki.

Itt a talaj széntartalmának, vagyis szerves anyag készletének alakulását vizsgálják a kutatók. Megfigyeléseik és a levont következtetések a szkennernek köszönhetően minden eddiginél pontosabb képet adhatnak az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott művelési módok talajra gyakorolt hatásairól. A harmadik, az Európai Űrügynökség (ESA) által finanszírozott projektben az ÖMKi kutatói a magyar GeoAdat Kft.-vel közösen Sentinel műholdképek segítségével elemzik öko- és konvencionális művelésű területek adatait.

„A digitális technológia nem fogja kiváltani a humánerőt az agráriumban, elősegíti azonban a hatékonyabb döntéshozatalt, és megkönnyíti a munkát. Egyúttal vonzóbbá teszi a fiatalok számára is az agráriumot. A digitális technológiák várhatóan az agrártámogatási rendszerekben is fontos szerepet kapnak. Hasznos gyakorlatok kialakításával nemcsak a magyar agrárium versenyelőnyét fokozhatjuk, de a fenntarthatóságát is” – összegezte a projektek jelentőségét Drexler Dóra.