Bízza kiskertjét a robotokra!

Bízza kiskertjét a robotokra!

Bízza kiskertjét a robotokra!

agrár

2 perc

Sokan szeretik a friss zöldséget a hátsó kertből, de nincs idejük vagy kedvük a növényekkel foglalkozni. Ez az új találmány épp nekik készült.

A CNC-rendszerek lényege, hogy egy egyszerű számkód alapján a szerkezet néhány sín és fogaskerék segítségével bármilyen mozgást le tud követni egy megadott terepen belül. Ezen az elven működik sok lézeres és vízsugaras vágógép is. Egy fejlesztőcsapat pedig úgy gondolta, ilyen módszerrel akár egy robotkertészt is építhetnének, így született meg a Farmbot.

Japánban robotok ültetik a salátát

A gép vázát a veteményes köré kell felépíteni, ezután a megfelelő szoftver, és természetesen elegendő vetőmag, valamint öntözővíz segítségével a gép automatikusan ültetni, locsolni és gondozni fogja a növényeket.

Magát a gépezetet egy telefonos applikáción vagy számítógépes programon lehet irányítani: itt a felhasználó mintha csak egy játékprogramot használna, kiválaszthatja, hol, milyen növényt szeretne ültetni, a rendszer pedig automatikusan kiszámítja azok szükséges életterét és öntözési igényeit.

A szerkezet 3D modellje letölthető a gyártó honlapjáról, így a hozzáértők, illetve a 3D-nyomtatóval rendelkezők kipróbálhatják, sőt akár tovább is fejleszthetik az ötletet. A cég júliustól már rendeléseket is fogad, így az alapkoncepcióban szereplő modellt bárki megvásárolhatja magának is.

A tervezők elmondása alapján maga az ötlet bármeddig skálázható: akár 1000 négyzetméter alapterületű ágyásokat is kezelni lehetne hasonló eljárással, sőt a honlapon arra is adnak tanácsokat, hogy egy üvegházban akár a falra is szerelhetőek a sínek. 

A mezőgazdaság ipari szinten valószínűleg az önjáró traktorok vagy a precíziós gazdálkodás irányába fog elmozdulni, azonban az otthoni kertészkedés irányát lehetséges, hogy az ilyen, Farmbothoz hasonló eszközök fogják meghatározni a jövőben.