Digitális átállás a mezőgazdaságban

Digitális átállás a mezőgazdaságban

Digitális átállás a mezőgazdaságban

agrár

2 perc

A hazai agrárszervezetek és az IVSZ olyan közös stratégiát dolgozott ki, amely gyorsíthatná az agrárium digitális fejlesztéseit.

Óriási a növekedési potenciál az agráriumban

Az agrárinformatikai beruházások közvetlenül járulnak hozzá az ágazat eredményének javításához, így a GDP növekedéséhez. Az alkalmazások ágazati szintű bevezetése és hatékony használata várhatóan jelentős, akár 10 százalékos kibocsátásnövekedést eredményezhet, minimális további ráfordítással.

Mindössze 15-20 milliárd forintos beavatkozással néhány éven belül 300 milliárd forint növekedést tudna realizálni az agrárium – emelte ki összefoglalójában az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ).

A jelenlegi gátló tényezők feloldására a fejlesztési szükségletek meghatározását követően két fő területen fogalmazták meg módosítási javaslataikat a Digitális Agrár Stratégiában.

A digitális kompetencia fejlesztése

- Az ismeret és tudatosság fejlesztési program biztosítja az alapismereteket és a digitális eszközök, alkalmazások használatához szükséges tudatos gondolkodás és alapismeretek megszerzését.

- Az oktatás fejlesztési program a már tudatos felhasználók részére nyújt lehetőséget, hogy felhasználói szinten megismerjék a lehetőségeket, képesek legyenek azonosítani a saját fejlesztési irányokat, valamint kommunikálni az agrárinformatikusokkal.

- A tanácsadás fejlesztési program pedig biztosítja a válaszokat a termelők, valamint az agrobiznisz más szereplőinek kérdéseire egyéni, testre szabott tanácsadás keretében.

A digitális állam fejlesztése

- A szabályozás fejlesztési program a digitális agrárgazdaság hatékonyságnöveléséhez szükséges szabályozási környezet módosítását tartalmazza.

- A szakmai kiszolgáló rendszerek fejlesztési program biztosítja az állami digitális szolgáltatások (például időjárás-előrejelzés) és a közadatokhoz való hozzáférés fejlesztését úgy informatikai, mint financiális oldalról.

- Az e-közigazgatás fejlesztési program célja, hogy az agrobiznisz szereplői minimalizálhassák az közigazgatási és a támogatások igénybevételéhez kapcsolódó ügyintézésükre fordítandó erőforrásokat.

A Fejlesztéspolitikai program horizontális elemként egyrészt az egyes fejlesztési programok finanszírozását, másrészt a tervezést, a továbblépést támogatja.

A Digitális Agrár Stratégiát az IVSZ a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) közreműködésével készítette el.