Egész Kaliforniát behálóznák az önvezető traktorok

Kapcsolódó cikkek

Egész Kaliforniát behálóznák az önvezető traktorok

Egész Kaliforniát behálóznák az önvezető traktorok

agrár

2 perc

A Monarch agrotechnológiai cég autonóm járművekkel segítené a helyi mezőgazdasági termelést. A vállalat célja, hogy év végéig vezető nélküli elektromos traktorokból állló flottákat telepítsen Kaliforniában. Ehhez ugyanakkor elsőként az erre vonatkozó szabályozásnak kellene megváltoztatnia.

Jelenleg az amerikai államban az önvezető járműveket mozgás közben egy üzemeltetőnek folyamatosan felügyelnie kell. A Monarch egy petíciót nyújtott be a szabályozás megváltoztatása érdekében. A cég emellett azt is el szeretné érni, hogy az intelligens traktorok használatát a szőlőültetvényeken és a farmokon is engedélyezzék. 

Úgy vélik, hogy önvezető járműveik üzemanyag-hatékony és csökkentett károsanyag-kibocsátású alternatívát kínálnak a hagyományos mezőgazdasági gépekkel szemben. Emellett biztonságosabb munkakörülményeket is garantálnak a gazdák számára. 

„A kis gazdaságokban a traktorok vezetőülése az egyik legveszélyesebb hely. A sofőrök ki vannak téve a vegyi anyagok, sérülést okozó éles tárgyak és a felszerelés hiányosságából fakadó kockázatoknak is” – mondta Praveen Penmetsa, a Monarch Tractor társalapítója és vezérigazgatója. 

Az önvezető technológia elterjedésével egy szakember távirányítással egyszerre több autonóm járművet is kezelhetne. Az így szabaddá váló munkatársak ez idő alatt más feladatokat is el tudnak látni.

Az intelligens jármű olyan funkciókkal is rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a gazdálkodók számára, hogy részletesen fel tudják térképezni a termésproblémákat és a vízhiányt. Emellett segítenek abban, hogy a termelők pontosabban és hatékonyabban használhassák a különböző permetezőszereket, és a traktorok képesek azonosítani az útjába kerülő lehetséges akadályokat, beleértve a munkavállalókat és az állatokat is.

Az önvezető technológia opcionális, mivel a cég járműveit már használják néhány mezőgazdasági helyszínen autonóm funkció nélkül. Például a Livermore-i Wente szőlőbirtokon, ahol már 2019 óta tesztelik a Monarch fejlesztéseit.

Niki Wente, a Livermore-i szőlészet üzemeltetési igazgatója kiemelte, hogy véleményük szerint az autonóm technológia jelenti a jövőt a mezőgazdaságban. „Potenciálisan egy technológiai forradalom kapujában állunk” – tette hozzá.

Más vállalatok is terveznek önvezető traktorokat. Elsősorban a John Deere emelhető ki, amely idén év elején mutatta be teljesen autonóm traktorát a világ egyik legnagyobb technológiai rendezvényén, a Las Vegas-i CES-en.

Forrás: