Egyedül szántanak az agrobotok

Egyedül szántanak az agrobotok

Egyedül szántanak az agrobotok

agrár

4 perc

A robotokat korábban inkább csak egy-egy kisebb folyamat automatizálására használták, most egy angliai egyetem viszont teljesen önvezető traktorokat tesztelt. Tervük az első olyan hektár bevetése és learatása, amelyben nem vett részt emberi munkaerő.

A robotok mezőgazdasági alkalmazása eddig főleg a tehenek fejésére koncentrálódott – idézi az agriland.ie megállapításait az Agroinform mezőgazdasági hírportál. A newporti Harper Adams egyetem kutatói ezzel szemben most egy olyan önvezető traktoron dolgoznak, mely képes lenne teljesen egyedül elvégezni a munka legnagyobb részét a földeken.

Óriási a növekedési potenciál az agráriumban

Az automatizálás jelentősen csökkenti az üzemanyag- és az élőmunkaerő szükségletet, valamint a talajtömörítést, és egyben kiküszöböli az ember által végzett munkafolyamatok hibáit. A tesztüzembe csak annyi hiba csúszott, hogy a gép egy alkalommal eltért a megszabott nyomvonaltól, és emberi segítséggel kellett visszaállítani. Ez év júliusáig távérzékeléssel folyamatosan figyelik a tábla állapotát, és utána következik az automatikus betakarítás, illetve a termés sörgyári feldolgozása.

Hasonló robotokon dolgozik eközben a Case IH. Az amerikai vállalat egy kidolgozottabb koncepciójárművel állt elő. Ez a traktor még nem képes teljesen önálló működésre, azonban szenzorok és kamerák segítségével ki tudja kerülni az akadályokat, és az előre beprogramozott útvonalon távirányítás segítségével végezhetőek el a különböző földmunkák. Mindez azt is jelenti, hogy egy felhasználó egyszerre akár több gépet is „vezethet”.