Egyre nyitottabbak a precíziós fejlesztésekre a hazai gazdák

Kapcsolódó cikkek

Egyre nyitottabbak a precíziós fejlesztésekre a hazai gazdák

Egyre nyitottabbak a precíziós fejlesztésekre a hazai gazdák

agrár

2 perc

A megkérdezett gazdálkodók elengedhetetlennek tartják a technológiai fejlesztéseket. 68 százalékuk ruházna be különböző korszerűsítésekbe, egy részük pedig már el is kezdte a beruházásokat. Egyre elfogadottabbakká válnak a precíziós gazdálkodás eszközei is, az agrárvállalkozók 39%-a kíván a legmodernebb technológiába fektetni a közeljövőben – derült ki a Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexéből.

A beruházások harmadát bankhitel vagy pénzügyi lízing segítségével finanszírozzák, amelyek most a gazdaságvédelmi terv hitelprogramjaiban kedvező feltételekkel állnak a rendelkezésükre.

Az Agrárgazdasági Index eredményei egyfelől biztatók, hiszen a részindexek adataiból kiderül, hogy a gazdálkodók viszonylag kevéssé érezték meg a járvány negatív hatásait, másfelől viszont a kedvezőtlen, aszályos időjárás nagy nehézséget jelent számukra. Az érintettek 33%-a szerint pedig a csapadékszegény tavaszi időjárás rontotta leginkább hatékonyságukat.

Az index adatai alapján a gazdák tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy versenyképességük és egyben időjárás-állóságuk is fejlesztésekkel érhető el, amelyekre ráadásul a forrást sem sajnálják. A tavalyi évben összesen átlagosan 110 millió forint értékben ruháztak be, ami több mint 10 millió forinttal magasabb, mint egy évvel korábban.

A különböző beruházásokban óriási szerepe lehet az öntözés fejlesztésének, hiszen ma nagyságrendileg mintegy 100 ezer hektárnyi termőföldet, a mostani természeti-gazdasági keretek között reálisan lehetséges méret csupán egynegyedét öntözik.

A mesterséges vízutánpótlás biztosításával nemcsak a termésátlagok növekednek – biztosítva a nagyobb jövedelmezőséget –, hanem a termésbiztonságot is segítik. Mindez pedig a kiszámítható gazdálkodás és a beruházások megtérülése szempontjából kulcsfontosságú.

Egyre közelebb a digitális mezőgazdaság

A precíziós gazdálkodás néhány évvel ezelőtt még csak szakmai fórumokon vagy a Digitális Agrár Stratégiában sokat ismételt kifejezés volt, mára azonban egyre több gazda ismeri fel, hogy mekkora költségcsökkentés érhető el a legfejlettebb digitális technológiák használatával. Legyen például szó a műtrágya vagy növényvédőszerek célzott kijuttatásáról vagy az önvezető mezőgazdasági gépekről.

  • A válaszadók csaknem 70%-a ezért már korábban belefogott, vagy tervezi a legmodernebb termelési eszközöket és módszereket bevezetni.
  • Ezen belül csaknem 10%-uk pedig lehet, hogy már idén belevág precíziós fejlesztésekbe.

„Az egyre szeszélyesebb időjárás alapjaiban fogja meghatározni a globális mezőgazdaság elkövetkezendő évtizedeit. Azon országok agrárvállalkozásai lesznek nemzetközileg is versenyképesek, amelyek minél hatékonyabban tudnak alkalmazkodni a megváltozott viszonyokhoz. Ennek számos módja van, de az egyik legfontosabb a technológiai fejlesztések, ezen belül is a precíziós gazdálkodás eszközei. Ezek nélkül a jövőben a gazdák teljesen védtelenné válnak a külső tényezőkkel szemben, ez pedig végzetes lehet számukra” – jelentette ki Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletágvezetője.

„Szerencsére számos állami és uniós támogatás vehető igénybe a fejlesztésekhez, ráadásul a gazdaságvédelmi terv hitelprogramjaiban páratlanul kedvező feltételek állnak a rendelkezésükre. Az NHP Hajrá például rendkívül népszerű, a Budapest Banknál az összes NHP szerződés több mint fele, vagyis mintegy 14 milliárd forintnyi kedvezményes hitel a magyar agráriumban hasznosul” – tette hozzá.

Az országosan reprezentatív kutatás 50 millió forint árbevétel feletti mezőgazdasági vállalkozások megkérdezésével készül, 400-as mintán. A legutolsó felmérés 2020. május 21-től július 7-ig tartott.