Elege van a gyomlálásból? Bízza a robotokra

Kapcsolódó cikkek

Elege van a gyomlálásból? Bízza a robotokra

Elege van a gyomlálásból? Bízza a robotokra

agrár

1 perc

Az akár éjjel-nappal dolgozó, autonóm jármű az emberi munkaerőnél akár hússzor nagyobb teljesítmény képes.

A Carbon Robotics nemrég bemutatott, Autonomous Weeder („autonóm gyomláló”) robotjának harmadik generációs változata képes a gyomnövények azonosítására és lézerrel történő kiirtására.

Az nem újdonság, hogy a gyomok megpróbálják „elhódítani” a teret, a napfényt és a talaj tápanyagait a hagyományos növények elől, és a kártevők dolgát is jelentősen megkönnyítik. Ezzel gyakorlatilag a gazdálkodók egyik legnagyobb ellenségét jelentik.

Vegyszerekkel ugyan kiirtható a gyom, de a kémiai vegyületek rontják a víz- és talajminőséget. A kézi gyomirtás pedig igencsak időigényes, aprólékos feladat, különös tekintettel arra, hogy a munkaerőhiány már most is komoly problémát jelent a mezőgazdaságban.

Az új robot azonban a talaj vagy a víz károsítása nélkül pusztítja el a gyomokat. Amint az a nevéből is kiderül, teljesen önálló munkára képes, kiküszöbölve ezzel a manualitást.

A 12 beépített kamerával rendelkező, leginkább egy kerekeken guruló kockára emlékeztető gép haladás közben folyamatosan pásztázza a földet, a gyomokat pedig a mesterséges intelligencia által működtetett fedélzeti számítógép segítségével azonosítja. Szén-dioxid lézerei pedig megtámadják és elpusztítják a káros növényeket.

A gyomlálórobot óránként több mint 100.000 gyom kiirtására képes, egy nap alatt pedig 6-8 hektárnyi területet járhat be.

Paul Mikesell, a Carbon Robotics vezérigazgatója a Seattle Times-nak több százezer dolláros árról beszélt. Bár a pontos értékről nem tájékoztatott, de lízingelni is lehet az automata gyomlálót.

Az erős keresletet jelzi, hogy 2021-es kiszállítással történő rendelésre már nincs is lehetőség. Azok azonban, akiknek még időben sikerült megszerezniük a robotot, elmondásuk szerint igencsak elégedettek a teljesítményével.

Forrás: