Energiatudatos fogyasztás: a skandinávok megmutatják, hogyan működik

Kapcsolódó cikkek

Energiatudatos fogyasztás: a skandinávok megmutatják, hogyan működik

Energiatudatos fogyasztás: a skandinávok megmutatják, hogyan működik

agrár

3 perc

A valós idejű fogyasztáskövetésnek hála nincs többé negatív meglepetés a villanyóra-leolvasásnál – és a számlafizetésnél sem.

Egyetlen eszközön követhető egy épület energiafogyasztása? Ez már nem utópia, a svéd Maingate Solutions és a norvég Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE) közös alkalmazása megmutatja, hogyan is lehetséges ez.

Az okos készülék az áramfogyasztásról percenként közöl pontos adatokat, amely a háztartásokban akár fölöslegesnek is tűnhet, de például ipari cégeknél és hatalmas irodaházaknál mindenképpen hasznos lehet. Az okos mérő képes külön követni az eszközök energiafelhasználását, így pontos képet kaphatunk, hogy melyik készülék mennyi energiát fogyaszt, és ez mekkora költséget jelent. Az üzemeltetőknek lehetőségük van a kézi irányításra is, így a lehető legpraktikusabb beállításokat tehetik meg.

A kísérleti terv a norvég nemzeti energiaprojekt keretében indult el. Céljuk a háztartások energiafogyasztásának optimalizálása. A tesztprogram első lépéseként 35 háztartásba szereltek be ilyen eszközöket, amelyekkel ellenőrizhető és kontrollálható az energiafelhasználás.

„A valós idejű fogyasztáskövetéssel már azonnal csökkenthetjük az aktuális fogyasztást, nem kell a számlaérkezésénél szembesülnünk az elmúlt havi áramfogyasztás nagyságával” – mondta az NTE részlegigazgatója. Torbjørn Opland hozzátette: „Kézzel foghatóvá tesszük a fogyasztóknak, hogy egy apró beállítás vagy adott eszköz lekapcsolása mekkora megtakarítást is jelent számukra. A smart meteringgel egyrészt megoldást kínálunk nekik, másrészt felhívjuk a figyelmet a tudatos energiahasználat fontosságára is.”

A program célja a szolgáltatói oldalon olyan tarifák kidolgozása, amelyek szintén ösztönzik az energiatudatosságot. Például azzal, hogy a fogyasztók az áramfogyasztás egy részét a csúcsidőn kívülre, így éjszakára vagy a hétvégére helyezik át.

A korábbi tesztek eredménye szerint az okos mérésnek köszönhetően a háztartások fogyasztása 15 százalékkal csökkent. A kutatók szerint, hogy ha Svédországban minden háztartásban bevezetnék a rendszert, és ezzel az aránnyal számolnának, akkor 2,3 milliárd kWh-t spórolnának meg éves szinten. Ez pedig kétségtelen egy ”win-win” felállás lenne mind a gazdaság és a természeti környezet számára is.

A svéd Maingate Solutions 1998-ban kezdte meg működését az iparágban, és M2M kapcsolati szolgáltatásokat végeznek, elősegítve az „okos otthonok” és „okos központok” létrehozását. A cég részt vett Svédország mobileszköz-hálózatának kialakításában és az „okos mérés” régióbeli elterjedésében is.

A projekt másik szereplője a norvég Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk már közel száz éves szakmai múltra tekint vissza, és a zöld energia felhasználásában, elosztásában és széles körű elterjedésében vállalt szerepet.

Forrás: M2M Now