Fenntartható élelmiszerek: így segítenek a robotprogramok

Kapcsolódó cikkek

Fenntartható élelmiszerek: így segítenek a robotprogramok

Fenntartható élelmiszerek: így segítenek a robotprogramok

agrár

2 perc

Norvégiában már a lazacfigyelésnél is bevetik a mesterséges intelligenciát.

A Föld népességének növekedése miatt világszerte egyre sürgetőbb, hogy új és innovatív módszereket találjunk az emelkedő élelmiszerigény kielégítésére. Skandináviában az 1970 óta működő haltenyésztés jelentős iparággá fejlődött.

A fenntartható lazactenyésztés terén vezető Norway Royal Salmon (NRS) évente csaknem 70 ezer tonna lazacot értékesít. Ebből az év minden napján egy millió halétel készíthető. A cég lazacfarmjai Norvégia legészakibb területein találhatók, ahol az éghajlat és környezet zord, és nemritkán veszélyes is. A vállalat úgy döntött, hogy növeli dolgozói munkabiztonságát, csökkenti a működési költségeket, és kiemelt hangsúlyt fektet a skandináv tengeri haltenyésztés fenntarthatóságára.    

A mesterséges intelligencia alkalmazására épülő mintaprogram keretében az ABB, a Microsoft és az NRS együttműködése keretében olyan megoldást dolgoztak ki, amellyel a kiváló minőségű élelmiszer biztonságosabban és környezettudatosabban állítható elő.

A megoldás egyik előnye, hogy a dolgozóknak a jövőben kevesebbet kell majd kimenniük a nyílt tengerre.  Az új technológia kedvező hatást gyakorol a szén-dioxid-kibocsátásra is, mivel csökkenti a termelési műveletek számát, és javítja a haltenyésztés körülményeit.

Hogyan működik a lazacok távfelügyelete?

Az ABB és a Microsoft távoli, vizuális objektumdetektálási módszert épített ki a biomassza becslésére és az állomány nagyságának meghatározására. A technológiával nyomon követhető a lazac növekedése, csökkenthető a dolgozók munkaleterhelése és kritikus adatok gyűjthetők a haltenyésztésről.  

A víz alatti kamerák rögzítik a tengerbe merülő, a parttól több kilométerre telepített ketrecekben lévő lazacok képét. A videofelvételt elemző mesterséges intelligencia pedig lehetővé teszi a halak nagyságának és darabszámának automatikus meghatározását. A megoldás alapjait a Microsoft Azure felhő és az ABB Ability platform alkotja.