Földművelés okosan – Új távlatok a mezőgazdaságban

Földművelés okosan – Új távlatok a mezőgazdaságban

Földművelés okosan – Új távlatok a mezőgazdaságban

agrár

2 perc

A machine-to-machine akár a földterület biztosításában is segíthet. Az okoskamerák fejlesztésével lehet bármilyen kietlen helyen egy szántóföld, M2M-megoldással szemmel tartható, művelhető.

Az M2M számos iparág működését segítheti: ilyen többek között az építőipar és a mezőgazdaság, de az új technológiát sikeresen alkalmazhatják az ipari automatizálásnál és a bűnüldözésnél is. A kamerák ugyanis egyre okosabbak lesznek, erre jó példa a Sensera Systems nemrég bejelentett MC-30-as multiszenzoros darabja.

Egyből felvetődik a kérdés, hogy egy kamerából mi haszna származhat az M2M-nek, de a válasz szerencsére elég egyszerű, alapvetően ugyanis a mobilhálózatokból tud profitálni. Egy SIM kártyával ellátott kamerához gyakorlatilag bárhonnan hozzá lehet férni, aminek nyilván minden területen haszna van, ahol efféle képalkotó eszközök használata szükséges. David Gaw, a Sensera Systems elnöke szerint továbbra is fontos cél, hogy ezeket a szolgáltatásokat az eddigi árak töredékéért tudják biztosítani.

A vállalat elnökének elmondása alapján a készülékek IP-kapcsolaton, tehát mobilhálózaton és wifin keresztül is képesek állóképek és videók rögzítésére, adatgyűjtésre, vezérlésre, valamint rendelkeznek vezeték nélküli érzékelő felülettel és beépített napelemmel. Az elérés szinte minden felületről biztosított, a felhasználók mobilos és webes (böngészős) megoldást is kapnak.

A webes alkalmazás segítségével a userek egy egységes felületen keresztül bárhonnan elérhetik a kamerákat, melyeknek helyzetét a szoftverbe integrált térképen könnyedén nyomon tudják követni. Extraként említhető, hogy a felhasználók folyamatos értesítéseket kapnak a napenergia és az akkumulátor státuszáról, a rendszer pedig automatikusan jelzi, ha a készülékek hatótávolságon kívülre kerülnek. A lényeg persze itt is az, hogy az információk valós időben elérhetők, ami ezen a területen is hatalmas előnyt jelent.

Forrás: Connected World