Fontos lépés a hatékonyabb növényvédelem felé

Kapcsolódó cikkek

Fontos lépés a hatékonyabb növényvédelem felé

Fontos lépés a hatékonyabb növényvédelem felé

agrár

2 perc

A gazdák és a drónos cégek is várták már, hogy a jogszabály lehetőséget adjon a pilóta nélküli eszközökkel való permetezésre.

A légi permetezésre vonatkozó jogszabály módosításai az Agrárminisztérium szándékai szerint egyaránt szolgálják a gazdálkodók és a piac érdekeit, szem előtt tartva a fogyasztók élelmiszerbiztonsági elvárásait és az agrárkörnyezet fenntartható védelmét. Emellett rögzítik a munka elvégzéséhez szükséges képzettségi, adminisztrációs és műszaki előírásokat.

A precíziós gazdálkodás elengedhetetlen kellékei a pilóta nélküli repülő eszközök, viszont hazánkban és globális szinten is ingoványos talaj ezeknek az eszközöknek a szabályozása. Fontos előrelépés, hogy az Agrárminisztérium betömte idehaza ezeket a joghézagokat, aminek pedig mind a gazdák, mind a drónszakemberek kifejezetten örülnek.

Digitális csapdákkal a kártevők ellen – Olvassa el ezt a cikkünket is!

Az egész ügymenet első lépése a képzés, ami sokkal szigorúbban, de pontosabban lett meghatározva. A pilótáknak egy 300 órás repülésből álló tanfolyamot kell elvégezniük, hogy drónokkal permetezhessenek.

A tevékenység része, hogy kezelési terveket kell készíteni a kormányhivatal számára, amelyekben benne van, hogy a mezőgazdasági munkát pilóta nélküli szerkezettel kívánják elvégezni. A légtérfoglalási engedélyek esetében főszabály szerint legalább 30 nappal korábban kell elindítani a kérvényezést, de ebben az esetben a szabályozás lehetőséget ad rá, hogy akár egy nappal korábban is a hivatalhoz fordulhasson a gazda.

Török Gyula, az ABZ Drón ügyvezetője a Trend FM-nek elmondta: jelen pillanatban nem lehet megmondani, hogy egy új szakma megjelenését jelenti-e a szabályozás. Lehetséges, hogy a drónpilóták olyan csoportja jön létre, akiket a gazdák megkereshetnek, de az is elképzelhető, hogy a gazdálkodók saját körükön belül végzik el az ehhez szükséges tanfolyamot, és szereznek be hozzá eszközöket.

Az biztos, hogy egyelőre nincs senki az országban, aki rendelkezne a jogszabályban meghatározott képzettséggel és engedéllyel a munka elvégzéséhez. A tanfolyamról és a vizsgákról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján lehet majd tájékozódni.