Gabonatárolás okosan

Gabonatárolás okosan

Gabonatárolás okosan

agrár

2 perc

Az Amber Agriculture nyerte a legjobb startupnak kijáró díjat az Engadget technológiai hírportál versenyén, a Las Vegas-i CES-en. A diákok fejlesztése a gabonatárolás szenzoros méréseire fókuszál.

Lucas Frye alapító szerint a mezőgazdasági vállalkozásoknak csak mintegy 5-10%-a használ valamilyen monitorozási megoldást a tárolt termények megfigyelésére, ráadásul ezek nagy része elavult technológiára épül. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy évente rengeteg gabona mehet feleslegesen tönkre. 

A robotok meghódíthatják a szántóföldeket is

Az Amber Agriculture fejlesztése ezt a jelentős pazarlást próbálja kiküszöbölni: olyan érzékelőket juttatnak a magtárak belsejébe, amelyek a terménnyel közvetlenül érintkezve mérik fel a páratartalmat, hőmérsékletet. A gazdák ezáltal akkor is nyomon követhetik a gabonatároló silókban uralkodó viszonyokat, ha éppen attól távol tartózkodnak, illetve egy alkalmazás segítségével akár okostelefonjukról is bekapcsolhatják a rendszerhez tartozó ventillátorokat.

Az Engadget szerkesztője szerint a startupok sokszor olyan problémákra próbálnak megoldást kínálni, amelyek a valóságban nem is olyan súlyosak, mint ahogyan azt beállítják, vagy pedig egyszerűen nem is léteztek a megoldás megtalálása előtt. „Az Amber érzékelőrendszerével azonban a gazdálkodók könnyedén ellenőrizhetik a termény állapotát, és a legmegfelelőbb időben juttathatják el azt a cégekhez” – emelte ki Chris Velazco.

A kezdeményezés az Illinois Egyetem villamosmérnökeitől, Lucas Frye-tól és Joey Varikooty-tól származik. A két diák először a „Cozad New Venture Competition” egyetemi versenyen nyerte el a 20 ezer dollárt érő fődíjat 2016-ban, melyet a figyelemfelkeltő találmányokat felmutató tehetséges fiatalok kapnak. Az Engadget CES-en rendezett versenyén pedig a „Legjobb Startup” kategóriában végeztek az első helyen.

Forrás: Chicago Inno