Gépesítés lehet a megoldás az élelmiszer-drágulás ellen

Kapcsolódó cikkek

Gépesítés lehet a megoldás az élelmiszer-drágulás ellen

Gépesítés lehet a megoldás az élelmiszer-drágulás ellen

agrár

2 perc

A mezőgazdaság egyik legnagyobb gondját oldhatják meg az egyre többet tudó gépek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) januári jelentése szerint 7,9 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest, a fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,4 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerek ára átlagosan 10,1 százalékkal nőtt a 2021-es évben, néhány termékért azonban jelentősen többet kell fizetnünk idén.

Tavaly decemberben 31 százalékkal magasabbak voltak a mezőgazdasági felvásárlási árak is, mint egy évvel azelőtt. A növénytermesztési és kertészeti termékek áremelkedése novemberhez képest 2,6 százalékponttal 38,6 százalékosra gyorsult. Drágultak a húsok, a gabona, a burgonya, de szinte az összes zöldség-gyümölcs ára is.

Az agrárszektorban nemcsak az infláció emelkedése okoz gondot, hanem az évek óta tartó munkaerőhiány is.

„Ha a kézi munkaerő határozza meg a termékek árát, akkor annak a következő időszakban nagyon meredek lesz a várható emelkedése. Pontosan azért, mert nincs olyan minőségi kézimunka, ami versenyképessé tudná tenni az árakat. A piaci árak lefelé nem fognak mozdulni, így minél hatékonyabbá tudjuk tenni a művelést, annál kevésbé fognak az árak az egekbe szökni. Megoldás lehet az, ha a kézimunkaerőt felváltja a gépesítés” – mondta Kelemen Gábor, a Navik Agri Kft. ügyvezetője.

Negyedik ipari forradalom a földeken

Az Ipar 4.0 korszakát éljük, ami alapjaiban formálja át a gazdaságot, a munkahelyeket és a társadalmat. A számos fizikai és digitális technológia, a fejlett elemzőrendszerek, a mesterséges intelligencia, a kognitív technológiák és a dolgok internetes kombinálása lehetőséget kínál arra, hogy valóban digitális vállalkozások jöhessenek létre.

Adateső a földeken: a versenyelőny múlhat a digitalizáción – Olvassa el ezt a cikket is!

„Az Ipar 4.0 célja, hogy egy visszajelzést adjon a termelőeszközök hatékonyságáról. Mindegyik gépnél van egy elektronikai vezérlőközpont, ami méri az üzemórát és a megtett munkaterület nagyságát, ezzel visszajelzést ad a termelőnek arról, hogy az eszköze milyen hatékony volt” – mondta az ügyvezető.

Harc a vegyszerek ellen

A traktorok, soraljművelőgép, metszéstechnológiai gépek, kéziszerszámok, metszőollók és modern biológiai szerek mellett a vegyszermentes talajgazdálkodási technológiák is nagy hangsúlyt kapnak.

„A gyomirtó szerek használatát ma már nagyon meg kell gondolni. Hisszük, hogy egyre többen a fenntartható gazdálkodást szeretnék erősíteni, amihez olyan speciális célgépeket is igénybe lehet venni, melyeknek az üzemeltetésével gazdaságosan ki lehet váltani a különböző gyomirtószereket. Így a fogyasztó olyan, valóban egészséges gyümölcsökhöz juthat, melyek nem tartalmaznak gyomirtó maradványt” – tette hozzá Gergely Ármin, a cég területi vezetője.