Ha nem akar a boltba rohangálni, kertészkedjen a nappaliban

Kapcsolódó cikkek

Ha nem akar a boltba rohangálni, kertészkedjen a nappaliban

Ha nem akar mindig a boltba rohangálni, kertészkedjen a nappaliban

agrár

2 perc

Aki próbált már zárt térben növényeket vagy zöldségeket nevelni, az bizonyára tapasztalta, hogy mindez korántsem egyszerű feladat. Például nem könnyű biztosítani a megfelelő fényviszonyokat és vízmennyiséget, a kudarcok pedig könnyen elvehetik az amatőr kertészek kezdeti lelkesedését.

Ezen próbál segíteni egy ausztrál vállalkozás is. Esetükben azonban nem klasszikus startupról van szó, ugyanis immár négy éve gyártják és értékesítik UrbiPod nevű fejlesztésüket Ausztráliában. Ezzel elmondhatják, hogy már több ezer embernek segítettek sikeres „termelőkké” válni otthonuk kényelmében. Most pedig úgy tűnik, szeretnének nemzetközi porondra is lépni.

Az UrbiPod a tapasztalt városi „dzsungelgazdálkodóktól” kezdve a kültéri kertészekig mindenkinek ajánlott. Beleértve azokat is, akik eddig örültek, ha legalább egy hónapig sikerült zárt térben életben tartaniuk az általuk nevelt fűszernövényeket, salátákat, virágokat, gyümölcsöket és az úgynevezett mikrozöldeket, azaz növénykezdeményeket.

Az induló szett része maga az UrbiPod alapegység, egy LED-es fénygyűrű, egy AC hálózati adapter a lámpák üzemeltetéséhez és négy darab vízelvezető kaspó. Mindehhez kókuszrost korongok, ásványi anyagokat tartalmazó tápoldat és szezonális vetőmagok is járnak.

A kaspók igény szerint ráhelyezhetők az alapegységre vagy külön-külön is használhatók. Utóbbi esetben önálló locsolókannaként funkcionálnak saját víztartállyal, amiből 2-3 napig képesek adagolni a vizet és a tápanyagokat. Mindez a kaspók aljára helyezett kókuszrost korongok segítségével lehetséges.

A kapcsolódó okostelefonos applikáció lépésről lépésre vezeti végig a hobbikertészt a növények ültetésének, gondozásának szakaszain, valamint felhasználási tippekkel is szolgál.

A fejlesztést bemutató kisfilm szerint a házi növényültetés nemcsak vidám, közös családi program, hanem így például biztos lehet benne, hogy „megbízható forrásból” származó fűszernövényeket, salátákat fogyaszt, amelyeket így nem kell a boltban külön-külön megvásárolnia.

Az UrbiPod Smart Garden hamarosan záruló Kickstarter-kampányában a kitűzött támogatási cél több mint 3,5-szerese gyűlt össze. Jelképes támogatási összeg, konkrétan egy dollár felajánlásával a „virtuális növények szülőjévé” lehet válni. A legolcsóbb szett ára 26 dollár, a legdrágább készleté pedig 153 dollár.

Forrás: