Így lehet profi kertész

Így lehet profi kertész

Így lehet profi kertész

agrár

1 perc

A PlantLink megtervezi az öntözések gyakoriságát, és beprogramozza az automatikus öntöző szelepeket is.

„M2M-kertészek” gondozzák az egyik egyetemi kollégium konyhakertjeit az Egyesült Államokban. Az Illinios-i egyetem diákjai ugyanis megelégelték, hogy még a bazsalikomot sem tudták életben tartani az erkélyükön... Megoldásként egy olyan rendszert fejlesztettek ki, amellyel beltéri és kültéri szenzorok segítségével nyomon követik a növényeik állapotát. Ez lett a PlantLink.

Az eszközt a virágcserépbe vagy a kerti növény mellé kell a földbe szúrni. Az érzékelők 5-10 percenként mérik a talaj nedvesség-tartalmát; az interneten keresztül kommunikálnak az alapegységgel, valamint az automatikus öntözőszelepekkel.

Az eredmények egy internetes honlapra kerülnek, ahol a kertészek valós időben értesülhetnek a teendőkről. Sőt, ha valamelyik növény több törődést igényel, erről üzenet formájában is értesítést kapnak az okostelefonjukra.

A talaj nedvességtartalma, az időjárási viszonyok és az adott növény speciális igényeit figyelembe véve (jelenleg több mint 50 ezer növény található az adatbázisukban) a PlantLink megtervezi az öntözések gyakoriságát, és beprogramozza az öntöző szelepeket is.