Így száll szembe a technológia az élelmiszer-pazarlással

Kapcsolódó cikkek

Így száll szembe a technológia az élelmiszer-pazarlással

Így száll szembe a technológia az élelmiszer-pazarlással

agrár

2 perc

A Dolgok Internete egyik fontos célterülete a mezőgazdaság, ahol természetesen a generációról generációra öröklődő tapasztalatok is nélkülözhetetlenek, de a modern technológia beépítésére is egyre több ponton nyílik lehetőség. Jó példa erre a philadelphiai székhelyű Strella Biotech fejlesztése is. A szenzortechnológiával felturbózott szoftveres megoldás végigkíséri a friss termékeket a teljes ellátási láncon, amivel a termelők, a szállítók, a boltok és nem utolsósorban a fogyasztók is jól járnak.

A cég adatai szerint a világon előállított élelmiszerek 40 százaléka soha nem ér el a fogyasztókhoz, ezzel mintegy 1 billió dollárnyi gazdasági veszteséget okozva. A boltba kerülő gyümölcsök és zöldségek kétharmadának minőségével vagy érettségével viszont a fogyasztók elégedetlenek.

Erre kínálnak megoldást a Strella Biotech szenzorai, melyek folyamatosan vizsgálják a növények állapotát, és az adatokat vezeték nélküli hálózaton keresztül a saját szoftverekre továbbítják. Az előzetesen betáplált információk alapján – például hová történik a szállítás, milyen útvonalon, milyen hosszú ideig tart az út – a program azt is képes meghatározni, hogy mikor érdemes elkezdeni a betakarítást, és mikor induljon el a szállítmányozás.

A startup az április végi befektetési körben 3,3 millió dollárnyi magvető (seed) tőkét szerzett. Legnagyobb támogatói között van a Yamaha Motor befektetési ága, a Yamaha Motor Ventures & Laboratory Silicon Valley (YMVSV), valamint a Catapult Ventures. A YMVSV közleménye a befektetők között másokat is említ, mint például a Union Labs, Mark Cuban, az amerikai Shark Tank vetélkedőből ismert milliárdos üzletember, valamint a Red & Blue Ventures, amely egy philadelphiai befektetési alap.

Jobb minőség, kevesebb kidobott áru

A Strella Biotech szenzortechnológiája és IoT-eszköztára segít a cégnek és a vele együttműködő termelőknek, hogy a termékek eltarthatóságának dinamikus előrejelzésével csökkentse a veszteséget, valamint biztosítsa a megfelelő minőséget az ellátási lánc egész hosszában.

Katherine Sizov, a biotechnológiai cég vezérigazgatója arról számolt be, hogy a befektetések révén lehetőségük lesz nagyobb mennyiségben gyártani és fejleszteni IP szenzoraikat, amelyek a termékek érettségét jelző etilént érzékelik. A startup a befektetések révén adatvezérelt megoldásával a kiskereskedelmi szektorban is növelné a jelenlétét.

A fejlesztést április végéig már 150 millió darab gyümölcshöz használták azok tárolása során. A monitorozás segít a fuvarozó vállalatoknak is azzal, hogy előre jelzi a zöldség-gyümölcsök érettségét, illetve még jobban tervezhetővé teszi a szállítás ütemezését.

Forrás: