IIoT-vel felturbózott okosfarmok etethetik a világot

Kapcsolódó cikkek

IIoT-vel felturbózott okosfarmok etethetik a világot

IIoT-vel felturbózott okosfarmok etethetik a világot

agrár

2 perc

A Föld növekvő népessége, a klímaváltozás és a fenntarthatóság iránti igény is serkenti az ipari IoT (Industrial IoT, IIoT) egyre nagyobb értékű bevonását az agráriumba. A cikk előző részében az intelligens üvegházak szerepét elemeztük, most a gazdaságokban használt további technológiai újítások közül válogattunk.

Drónok a terepen

A gazdálkodók repülő vagy a talajhoz rögzített drónokat használhatnak arra, hogy felügyeljék a termény állapotát. Megtehetik ezt például a növényeknek az ellenőrzésével és a termőtalaj analízisével. De a pilóta nélküli repülők kiszórhatják a vetőmagot, öntözhetik a földeket vagy kijuttathatják a növényvédőszereket is. A fejlettebb, integrált GIS megjelenítésre és növény-egészségügyi képalkotásra is képes változatok pedig könnyebbé teszik az adatgyűjtést és -feldolgozást. Ezáltal kevesebb munkával nagyobb termésátlagok érhetők el.

GIS (Geographic Information System): térinformatika vagy földrajzi információs rendszer. Egy összetett architektúrájú szisztéma, amelyet földrajzi helyhez köthető adatok gyűjtésére, tárolására, elemzésére, az információk megjelenítésére és a földrajzi jelenségek megfigyelésére, modellezésére dolgoztak ki.

Vezeték nélküli technológia az állattenyésztésben is

Például a nagyobb csordák egészségének követése sem könnyű feladat. Tudni kell, hogy éppen hol tartózkodnak az állatok, és a betegeket ki kell közülük emelni, mielőtt megfertőzik a többieket. De a vemhes állatok pontos megfigyelésében is sokat segíthetnek a távfelügyeletet biztosító megoldások. Ezek a fejlesztések lehetővé teszik, hogy a gazdák nagyobb figyelmet fordíthassanak jószágaikra, és így azok több húst, tojást vagy tejet adjanak.

A technológia formálja és fejleszti az ipari méretű gazdálkodást is, amelynek segítségével aztán a következő évtizedek élelmiszertermelése is biztosított lehet. Hatalmas feladatról van szó, hiszen például a Beecham Research előrejelzése szerint 2050-re 9,6 milliárdan lehetünk a Földön.

Forrás: