Ingyenes agrometeorológiai rendszer segíti a gazdákat

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes agrometeorológiai rendszer segíti a gazdákat

Big Data a mezőgazdaságban: agrometeorológiai rendszer segíti a gazdákat

agrár

2 perc

Széles körű és ingyenes adatelérést biztosító meteorológiai információs rendszert hoz létre a kormány – jelentette be Nagy István agrárminiszter a Meteorológiai Világnap alkalmából tartott rendezvényen.

A tárcavezető az Országos Meteorológiai Szolgálat ünnepségén arról beszélt, hogy a kiszámíthatóság megteremtése közös érdekünk, ehhez pedig nélkülözhetetlenek a meteorológiai mérések, illetve megfigyelések során nyert adatok.

Hozzátette: bevezetik a nyílt meteorológiai adatpolitikát, és létrehoznak egy ingyenes adatelérést biztosító, magas szakmai színvonalú agrometeorológiai információs rendszert. Nagy István szerint ezzel nem csak a Meteorológiai Világszervezet követelményeit teljesítik, hanem a hiteles meteorológiai adatokkal támogatjuk a gazdák mindennapi tevékenységét. Az intézkedés emellett segíti a mezőgazdaságot a klímaváltozás hatásainak mérséklésében.

További terv az OMSZ földfelszíni mérőhálózatának megújítása, amely így alkalmassá válik a kormányzati, gazdasági és mezőgazdasági szektor minden igényének kielégítésére. Egyre több ország nemzeti meteorológiai szolgálatánál vezették már be részben vagy teljesen az ingyenes adatpolitikát. Az intézkedés ösztönzően hat a gazdasági növekedésre, és támogatja a hatékony ágazati döntések meghozatalát – sorolta a miniszter.

Radics Kornélia, az OMSZ elnöke elmondta, hogy napjainkban már nem elegendő csupán arra a kérdésre választ adnunk, milyen lesz az időjárás, hanem arra is felelnünk kell, hogy milyen hatása lesz a várható időjárásnak.

Hozzátette: a napokban új országos villám lokalizációs rendszert üzemelnek be hazánkban, és folyamatban van az országos, harmadik generációs, automata észlelő hálózat kiépítése, illetve az OMSZ szuperszámítógépének jelentős bővítése, és a tároló rendszer folyamatos fejlesztése is.

Megkezdték a radarhálózat ötödik taggal történő bővítését, valamint automata-szondázó rendszerek beszerzését is.