Innovációk a termelésben – az M2M ipari felhasználása

Innovációk a termelésben – az M2M ipari felhasználása

Innovációk a termelésben – az M2M ipari felhasználása

agrár

2 perc

Az M2M (machine-to-machine) technológia fejlesztései lassan az élet minden területére beszivárognak.

Az M2M-megoldások gyártási folyamatokba való integrálása végeredményben jobb minőséget és nagyobb értéket fog előállítani a vállalatok és a fogyasztók számára. De milyen területeken jöhet jól az M2M?

Termelés és automatizáció

Az ipari robotok „üzembe állítása” csökkentette a gyártósorok mellett bekövetkező balesetek és hibák számát, mégsem vált az ember nélkülözhetővé a termelésben, az elromlott eszközöket ugyanis javítani kell, az ezzel járó leállás azonban komolyan visszavetheti a gyár bevételét.

Az M2M-innovációk bevonásával a rendszer átláthatóbbá és gyorsabban kezelhetővé válik, például a gyártósor legapróbb alkatrészei is – szenzorok segítségével – azonnal jelezhetik, ha bármilyen eltérés történt, és ezt a mobil hálózaton keresztül küldhetik a központi gépre vagy akár a szakemberek okostelefonjára is. Ezzel a nagyobb, váratlan leállások száma lecsökkenthető, és a karbantartást is jobban meg tudják tervezni a vállalatok.

A gép-gép technológia sikere részben a kommunikáció hatékonyságában rejlik: a vezeték nélkül kommunikáló szenzorok és rendszerek gyors, olcsó és megbízható megoldást jelentenek.

Megfigyelés – akár a bolygó túloldaláról is

Egy gyártósoron egy légtérben vannak az eszközök, de mi történik akkor, ha globális szinten kell a megszámlálhatatlan gépek, berendezések állapotát figyelni? Ebben segíthetnek a távüzemelés legújabb okostelefonos applikációi és eszközei, amelyek nem csak költséghatékonyabbá teszik a munkát, de a hatékonyság növelése mellett például még a termelés során keletkező hulladék mennyiségét is csökkenthetik.

Okosmérők – az üzemekben is

Az intelligens otthonok kiépítését méltán nevezhetjük az M2M-technológia egyik leglátványosabb oldalának. A fűtés, szellőzés, légkondicionálás és világítás automatizálásával a komfortérzet növelése mellett látványosan csökkenthető a ház energiafelhasználása is. Mindez nagyban is jól működik, például egy hatalmas fagyasztóházat fenntartó cégnél az érzékelők azonnal hibajelzést küldenek, ha a meghatározott hőmérséklethez képest eltérést tapasztalnak, de az energiafelhasználás optimalizálása is jelentősen csökkentheti a vállalatok költségeit, illetve erősítheti a zöld irányzatot is.