Intelligens fejlesztések a mezőgazdaságban

Kapcsolódó cikkek

Intelligens fejlesztések a mezőgazdaságban

Könnyebb lehet a gazdáknak: okosfejlesztések a mezőgazdaságban

agrár

2 perc

A termés minőségét és a terméshozam mennyiségét növelő okosmegoldásokat mutatott be a Magyarországon 10 éve jelenlévő Yara Hungária Kft.

Tóth Milena, a cég szaktanácsadója a szeptemberi Smartfarm precíziós növénytermesztési konferencián beszélt a fejlesztésekről. Kiemelte, hogy a vállalat nemcsak műtrágyát árul, hanem okoseszközökkel és IoT-megoldásokkal is igyekszik megkönnyíteni a gazdák munkáját. A legújabbakról a Magyar Mezőgazdaság számolt be.

A CheckIT a norvég alapítású cég szinte minden mobileszközre letölthető, ingyenes mezőgazdasági alkalmazása. A benne található – és egyelőre 15 magyar növényfajra elkészült – fotógyűjtemény segítségével a gazdák gyorsan és egyszerűen felismerhetik a növények esetleges tápelemhiányait, és segítséget kaphatnak azok kezeléséhez. Az alkalmazás további információkkal szolgál azzal kapcsolatosan, hogy az adott hiánybetegség miként befolyásolja a növény fejlődését, mely talajtípusoknál fordul elő leginkább, és mely tényezők tudják még tovább rontani.

Az applikáció műtrágyázási javaslatokat nyújt a beazonosított hiánybetegségek kezeléséhez, valamint javaslatot tesz megelőző kezelésekre. A CheckIT gyenge térerővel rendelkező vidéki területeken is használható.

A TankmixIT a cég saját, YaraVita műtrágyáinak más cégek permetezőszereivel való keverésének lehetőségéről szolgáltat információt. Listát készít az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokból. Bár ez inkább csak sorvezetőként szolgál, hiszen valós körülmények között nagyon sok változó befolyásolhatja a két termék fizikai és biológiai kompatibilitását.

Gyors teszt a nitrogénhiány kimutatására

A szakember két új eszközről, az N-Tester-ről, illetve az N-Sensor-ról is beszámolt. Ezek egyszerűen és gyorsan mutatják meg a fejlődő növények nitrogénszükségletét, illetve pótolható velük a hiány. Az előbbi kézi módszerrel, míg az utóbbi traktorra szerelve ad információt a szükséges adagról, így a megfelelő mennyiségű műtrágya kijuttatható a földekre.