Intelligens szenzorok az agráriparban

Kapcsolódó cikkek

Intelligens szenzorok az agráriparban

Intelligens szenzorok az agráriparban

agrár

2 perc

Az Olam International az ABB szenzoraival csökkenti a villanymotorok állásidejét.

A globális agráripari vállalat élelmiszeripari és ipari nyersanyagokat, így például dióféléket, gabonát, kávét, gyapotot és gumit szállít a világ számos pontján működő 22 ezer vevője számára. Az Olam mintegy 30 ezer villanymotort üzemeltet 70 gyárüzemében, amelyekben nem ritkán egyetlen gyártósorhoz több száz villanymotor tartozik.

Ezek a motorok gyakran folyamatosan működnek, ezért a megbízhatóságuk és a teljesítményük kritikus tényező a zökkenőmentes termelés biztosítása szempontjából. A motorok folyamatos használata kopást eredményezhet, így a hatásfok leromlásának megelőzése rendszeres karbantartást tesz szükségessé. A meghibásodás pedig lelassíthatja a termelést, vagy költséges, előre nem tervezett állásidőt okozhat.

A monitorozás egészen a közelmúltig manuálisan végzett, idő- és munkaerő-igényes folyamat volt. Az agárvállalat az ABB Ability okosszenzorait először a szingapúri kakaógyárában, majd a malajziai tejfeldolgozó üzemében próbálta ki. Az utóbbi időben újabb szenzorokat telepített a malajziai, közép-jávai központtal működő cukorfinomítóban is. Az Olam Ázsia-szerte mintegy 100 okosszenzorba ruházott be, amelyeket termelő létesítményekben kíván beépíteni.

„Az Olam jó példa arra, hogy miként lehet fenntartani az optimális termelést a digitális technológiákkal, így például az okosszenzorokkal, a felhőalapú informatikával, és az előrejelző – prediktív – analitikával” – nyilatkozta az ABB robotika és gyártásautomatizálás divíziójának vezetője.

„Ezek a technológiák biztosítják, hogy a gyártósorok állandóan megbízhatóan és biztonságosan működjenek, és jelentősen lecsökkentsék a tervezett és a nem tervezett állásidőt. Ezek az előnyök különösen fontosak az élelmiszer- és italiparban, ahol a higiénia kritikus szempontnak számít, és a termelő berendezéseknek szennyeződéstől mentesnek kell lenniük” – tette hozzá Sami Atiya.

A készülék bármilyen motortípusra felszerelhető, az adatok továbbítását pedig Bluetooth alkalmazásával biztosítja.