IoT-megoldás segít az éhezés elleni küzdelemben

Kapcsolódó cikkek

IoT-megoldás segít az éhezés elleni küzdelemben

IoT-megoldás segít az éhezés elleni küzdelemben

agrár

4 perc

A Vodafone bejelentette, hogy a Sanku – Egészséges gyermekek projekttel együttműködésben Afrika-szerte IoT (dolgok internete) szolgáltatásokat nyújt a kisebb malmok számára, hogy azok magas tápértékű liszttel láthassák el emberek millióit.

A Földön mintegy kétmilliárd ember szenved mikrotápanyag hiányban. A tápanyagokkal kiegészített liszt a rejtett alultápláltsággal veszi fel a harcot a fejlődő országokban. A nem megfelelő tápláltság olyan széles körben tapasztalt mikrotápanyag hiányállapotokat is magába foglal, mint a születési rendellenességek, a gyermekek fejlődését akadályozó problémák és a vakság.

A következő négy év során a Sanku valós idejű, adatokkal alátámasztott helyzetfelmérést végez 3000 kisméretű malom számára, amelynek részeként a Vodafone globális IoT SIM és USB Connect technológiája jelentős mértékben segíti a program kiterjesztését és hatékonyságának javítását.

Az együttműködés keretében jelenleg tanzániai és ruandai vidéki malmokban vezetik be a távközlési vállalat globális IoT SIM és USB Connect technológiáját, majd tovább folytatják a technológia implementálását Kelet- és Dél-Afrikában.

A Sanku a saját kategóriájában úttörő technológiát fejlesztett ki: az „adagolót”, amely lehetővé teszi, hogy az apró malmok az őrlés során létfontosságú tápanyagokat adjanak a liszthez, méghozzá fenntartható és költséghatékony módon.

100 millió ember elérése a cél

A közelmúltig egy Sanku-munkatárs csupán 25 malmot tudott felügyelni, amelyek összesen 125 ezer embert tudtak ellátni tápanyagokkal kiegészített liszttel. A Vodafone IoT SIM segítségével ugyanez a kolléga már 100 malommal tud kapcsolatot tartani, amelyek félmillió embert képesek ellátni tápanyagokkal dúsított liszttel. A projektben dolgozók valós idejű távfigyelmeztetést kapnak, amikor az adott malomban kifogy a tápanyagokkal kiegészített liszt, vagy éppen karbantartásra van szükség.

A program keretében pillanatnyilag mintegy egymillió emberhez jut el a tápanyagokkal dúsított liszt, az új IoT kapcsolat segítségével pedig jó úton haladnak ahhoz, hogy 2025-re százmillió embert érjenek el.

Az együttműködés eredményeként az adagolók már megbízható, biztonságos kapcsolaton át köthetők össze a Vodafone IoT SIM-kártyájával. A távközlési cég országon belüli roaming-szolgáltatása a legeldugottabb helyeket is eléri, lehetővé téve percre pontos információk elérését a karbantartás állapotáról, az áramellátásáról vagy éppen a műholdas gépkövetésről.

A Sanku továbbá pontosan képes mérni a hozzáadott tápanyagszintet, ezzel biztosítva, hogy a közösségek hozzájussanak a tápanyagokkal dúsított liszt nyújtotta előnyökhöz. A Vodafone M-Pesa mobilfizetési szolgáltatásának használatával pedig a molnárok biztonságosan küldhetnek és fogadhatnak pénzt az okostelefonjukon – tovább segítve az élelmezési program bővülését.