Javában zajlik a NAK TechLab inkubációs programja

Kapcsolódó cikkek

Javában zajlik a NAK TechLab inkubációs programja

Javában zajlik a NAK TechLab inkubációs programja

agrár

4 perc

Intenzív két nappal zárult az első hazai agrárinkubátor második szakasza, a validációs sprint, melynek a Vodafone Magyarország Future Business Zone irodája adott otthont.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal tavaly ősszel indította útjára Magyarország első mezőgazdasági fókuszú inkubációs programját, amelynek nagyvállalati partnere a Vodafone Magyarország is.

A mostani esemény első napján a startup csapatok a fejlődésükhöz nélkülözhetetlen információkat kaptak olyan témákban, mint például a validációs technikák. Megismerkedhettek azokkal a kommunikációs technikákkal is, amellyel összeállíthatnak egy konkrét tételmondatot, és ezen keresztül könnyedén bemutathatják terméküket.

A fejlődés másik fontos momentuma az üzleti tervezés. A részt vevő 8 csapat egy előadáson megismerhette az üzleti terv elkészítésének legfontosabb lépéseit, tartalmi követelményeit, melyet gyakorlati példákon keresztül mutatott be az előadó. Az első nap délutánján a csapatok tovább csiszolhatták értékajánlatukat a korábban kijelölt key mentorok segítségével.

A megszerzett tapasztalatok alapján folytatódott a második nap a nagyvállalati megbeszélésekkel. A startupok találkoztak a vállalati képviselőkkel, akikkel az értékajánlatukat egyeztethették, valamint a fejlesztés irányát pontosíthatták. Az ebédszünet alatt az érdeklődők megnézhették a Vodafone IoT (Internet of Things) megoldásait. Délután pedig további hasznos információkat kaphattak a nagyvállalati együttműködésről, értékesítési praktikákról.

A napot az összesítés és a további haladási irányvonalak meghatározása zárta, és a key mentorokkal közösen kijelölték a fejlesztések fókuszát. A csapatok egyhetes távlatú vállalásokat is megfogalmaztak, hogy a program utolsó hónapja a legtöbb kézzel fogható eredménnyel zárulhasson a márciusi Demo Day-ig.

Ismerje meg közelebbről a startup csapatokat!

A NAK TechLab célja, hogy a leginnovatívabb megoldások megtalálják helyüket a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, ezáltal versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá tegyék az ágazatot.

A korábban megtartott bootcamp során nyolc startup jutott be az inkubáció további szakaszaiba. Íme, azok az innovatív projektek, amelyekkel a hazai startupok bekapcsolódnának az agráripari forradalomba.

Agrodat

Megoldásuk adatvezérelt döntéshozatalra irányul a szőlőtermesztésben és -feldolgozásban a mikroklimatikus viszonyokat, talajhőmérsékletet és vízgazdálkodást megfigyelő mérőeszközök segítségével. A kapott adatok feldolgozásával előre jelzik a várható kórokozók megjelenését, így a megelőző kezelés optimális időben történhet. A fejlesztés segíti a növényvédelmet, csökkenti a vegyszerhasználatot.

Alzagro

A csapat egy automata gabonamintázó és minőségvizsgáló drónt fejleszt. A fejlesztett alkalmazás javaslatot ad a mintavételi pontokra, a mintázási útvonalra, így teljes keresztmetszetből vehető minta. Ezeket emberi beavatkozás nélkül, a drónon lévő tárolókba elkülönítve lehet gyűjteni.

A mintavétel során lehetőség nyílik a gabona fehérje-, sikér- és nedvességtartalmának vizsgálatára is. A fejlesztés segítségével a mintavételezés folyamata automatizálható és egyszerűsíthető.

GosTech

Teljesen automata gyümölcsszedő-rendszert fejlesztenek, amely mesterséges intelligenciát használva, robottechnológiával végzi a betakarítást. Az automata rendszer képes lehet kiváltani a munkaerőigényes folyamatot, valamint a betakarítás hatékonysága is növekedhet. A cég jelenleg gépi látás és mély látás (deep learning) alapú komponenseket tesztel.

Growberry

Automatizált okosrendszerük alternatívát kínál a hagyományos növénytermesztéssel szemben olyan esetekben, amikor vagy kiszámíthatóbb hozamra, vagy nagyobb tápértékre, illetve hatóanyag-tartalomra van szükség. Ehhez fejlesztettek egy kísérletezéshez használható prototípust, melyben modellezhető számos termesztési környezet. Például modellezett formában nagyüzemi körülmények közt is vizsgálhatják az új termesztéstechnológiai eljárásokat. Megoldásuk a hidropóniát veszi alapul, ami föld nélküli növénytermesztő eljárást jelent.

Led Lighting Kft.

A csapat a baromfitartóknak kínál alternatívát az elavult rendszerek kiváltására. A LED technológia fejlődésével lehetővé vált a fényforrás stroboszkóphatásának csökkentése vagy akár a teljes megszüntetése. A megoldással csökken az állatok stresszterhelése, így az állomány kiegyensúlyozottabb lehet, ami az élettani funkciókra is pozitív hatással van.

Moly.Net

A fiatal, dinamikus csapat fejlesztése egy digitális almamoly-csapda, amelynek adatait felhasználva időben adható precíziós permetezési tanács. A csapdák a központtal vezeték nélkül kommunikálnak.

A megoldás a preventív növényvédelmet segíti, amivel a növényvédőszer-mennyiség jelentős csökkenése érhető el. A bootcamp során felmerült az innováció kukoricára történő alkalmazása is.

OKOSFARM

A startup magas szintű kontrollt kínál elsősorban az állattartó telepeken. Ezt kamerarendszerekkel, saját fejlesztésű szenzorokkal érik el. A rendszer a nagyobb kontrollnak köszönhetően időben tájékoztatja a gazdálkodót az állományok vagy akár az egyedek változásáról, így megoldható a mielőbbi beavatkozás.

PigBrother

A csapat megoldása állattartó telepeken alkalmazható megfigyelő rendszer, amely emberi beavatkozás nélkül végzi a felügyeletet. A rendszer egyszerűsíti az állattartást, és a folyamatos megfigyelésnek köszönhetően állandó kontroll alatt tartja az állományt. Ennek köszönhetően az esetleges beavatkozások preventíven is megvalósulhatnak, így például megelőzhető, hogy egy fertőzött egyed másikakat megfertőzzön.