Képfelismerés segíti az automatizált mezőgazdaságot

Kapcsolódó cikkek

Képfelismerés segíti az automatizált mezőgazdaságot

Képfelismerés segíti az automatizált mezőgazdaságot

agrár

2 perc

A mai okostelefonok szórakoztató módon képesek kihasználni a legújabb képfelismerő algoritmusokat, ám a technológiában számtalan más hasznos lehetőség is rejlik.

A mezőgazdasággal foglalkozó amerikai John Deere a múlt hónapban vásárolta fel a gépi látással foglalkozó Blue River Technology-t – idézte a Wall Street Journalt az Index.

A vállalat innovációja, hogy a robotok kamerák segítségével képesek elvégezni olyan bonyolult feladatokat is, mint például a salátapalánták egyelése. A ritkítás hagyományosan nehezen automatizálható, hiszen az emberi szem felismerő képességére van szükség ahhoz, hogy meg lehessen különböztetni, melyik növényt kell kivágni, és melyiket nem.

A See & Spray nevű megoldás azonban 12 perc alatt elvégzi a ritkítást egy akkora területen, amit élő munkaerővel 8 óra lenne végigjárni. Érdemes belegondolni, hogy ez milyen drámai változásokat fog hozni az agráriumban. Ennek egyik példája, hogy a teljesen automatizált berendezésekkel minimálisra tudják csökkenteni a „piszkos munkát”, így a dolgozók másfajta tevékenységekre tudnak majd fókuszálni.

A legnagyobb újdonságot elsősorban az jelenti, hogy mára sok cég (például a chipgyártó Qualcomm és a videokártyáiról híres Nvidia) olyan megoldásokat is gyárt, melyek közvetlenül a kamerába helyezik el a mesterséges intelligencia (AI) algoritmusokat. Ennek köszönhetően nem szükséges az adattovábbításra várni, a gépek valós időben képesek felismerni, hogy mi látható a kamera előtt.

A technológia nemcsak a mezőgazdaság, hanem az orvostudomány területén is hasznosítható, hiszen ott is számos esetben az orvos a látottak alapján végzi el a diagnózist – egyes autonóm megoldások pedig már most hasonlóan pontosak ebben, mint a hús-vér emberek.