Küszöbön áll az újabb zöld forradalom

Kapcsolódó cikkek

Küszöbön áll az újabb zöld forradalom

Küszöbön áll az újabb zöld forradalom

agrár

3 perc

Az okosfarm az infokommunikációs technológiák (ICT) modern, mezőgazdaságban alkalmazható módszereinek összességét jelenti. Hatalmas potenciál rejlik az ágazat „felokosításában” – a növekvő népesség élelmiszer-ellátása és a fenntarthatóság szempontjából is.

A növénynemesítés és a genetika forradalma nyomán a harmadik zöld forradalom (Third Green Revolution – TGR) az agrárvilágot olyan ICT-technológiák felé tereli, mint a precíziós berendezések, az IoT (Internet of Things – Dolgok Internete), az érzékelők telepítése vagy a földrajzi helymeghatározó rendszerek, Big Data, pilóta nélküli járművek (drónok) és a robotika alkalmazása.

A smart farming – vagyis az agrárium digitalizációja – képes jelentősen megnövelni a termelékenységet, termésátlagokat és fenntarthatóbbá tenni a gazdálkodást. Mindezt pontosabb és az erőforrásokat hatékonyabban felhasználó módszereket alkalmazásával éri el. A jelenlegi trendeket jól érzékelteti, hogy míg az Egyesült Államokban a farmereknek akár 80%-a is használhat valamilyen SFT-t (Smart Farming Technology), addig ez az arány Európában nem több mint 24%.

Az agrárgazdálkodók szempontjából a tervezett beruházásoknál alapvető elvárás a nagyobb hozzáadott érték és a gyorsabb, hatékonyabb döntéshozatal biztosítása egy állandóan változó környezetben. Ebben az értelemben az intelligens gazdálkodás szorosan kapcsolódik ahhoz a három ágazathoz, amelyet az AKIS Okoshálózat (Smart AKIS Network) is kezel.

A Smart AKIS uniós adatbázis támogatja az okosgazdálkodási technológiákat, amelyek egyszerűbbé, hatékonyabbá és környezetbarátabbá teszik a gazdaságok működését. A szabad belépést lehetővé tevő Smart Farming Platform eszközöket és információterjesztési lehetőséget is kínál. Az AKIS a European Agricultural Knowledge and Innovation Systems rövidítése.

Információs rendszerek: az adatok tömeges gyűjtése, feldolgozása, tárolása és azon feldolgozott információk továbbítása, amelyek a gazdaság működtetéséhez szükségesek – igény és működési terület szerint.

Precíziós mezőgazdaság: térbeli és időbeli változékonyság kezelése a technológiai megoldások segítségével oly módon, hogy növeljék a gazdasági hasznot és mérsékeljék a környezeti hatásokat. Ez magában foglalja a döntéstámogató rendszerek használatát (DSS) is az egész gazdaság irányításában.

A fő cél a megtérülés optimalizálása, miközben a felhasznált erőforrásokat a lehető legjobb állapotban megőrzi olyan eszközök széles körű alkalmazásával, mint a navigációs műholdrendszerek (amerikai GPS, orosz GNSS) vagy például a műholdak, drónok által készített képek segítségével. A légi felvételek felhasználásával elkészíthetőek a legfrissebb térképek, amelyekkel akár azonnali méréseket is el lehet végezni – például a terméshozam, a terepfunkciók/topográfia, a szervesanyag-tartalom, a nedvességtartalom, a nitrogénszint stb. szempontjából.

Automatizáció és robotika: minden, ami a robotok alkalmazásához és az automata vezérléshez kapcsolódik, beleértve a mesterséges intelligenciával vezérelt technikákat – például „farmbot” és „farmdrón” – a mezőgazdasági termelés minden szintjén.

Az okosfarmok uniós program célcsoportja nem csupán a nagy, hagyományos gazdálkodást folytató gazdák csoportja. Épp ellenkezőleg! Szeretnének olyan növekvő trendeket is felkarolni, mint a jellemzően kis vagy különleges adottságokkal rendelkező területen végzett családi gazdálkodás, az öko- vagy biogazdálkodás. De ugyanúgy kiemelt területnek számítanak az európai fogyasztók, a helyi társadalmak és a tudatos fogyasztási szokások megerősítése is.

Az okosgazdálkodásnak igen pozitív hatása lehet a környezetvédelemre is, például a víz hatékonyabb felhasználása és a beavatkozások optimalizálása révén.