M2M óvja a növényeket a váratlan körülményektől

Kapcsolódó cikkek

M2M óvja a növényeket a váratlan körülményektől

M2M óvja a növényeket a váratlan körülményektől

agrár

2 perc

Napjainkban a globális felmelegedés, a túlnépesedés és a természeti katasztrófák mellett sürgető problémát jelent a megfelelő élelmiszerkészletek előállítása és az ellátás biztosítása is. Ezeket a törekvéseket azonban gyakran aláássa a mostoha időjárás, a termények elpusztulása, vagy akár a kártevők megjelenése a földeken.

A friss hajtásokat megtámadó betegségek, fertőzések nemcsak gazdasági, hanem humanitárius szempontból is súlyos negatív következményekkel járhatnak. Ennek jelentőségét könnyű felismernünk, ha figyelembe vesszük azokat a becsléseket, amelyek szerint 2050-re az élelmiszertermelés jelenlegi volumenét körülbelül 70 százalékkal kellene megemelni ahhoz, hogy a világon senki ne maradjon éhen. Bár a jóslat egyesek szemében túlzásnak hathat, a népesség növekedésének mostani ütemével számolva azonnali cselekvésre van szükség. 

Az IoT is enyhíthetné az élelmiszerválságot

Az IoT-technológiára szakosodott Eseye ezzel a problémával próbálja felvenni a küzdelmet, és ennek jegyében partneri egyezséget kötött a Burkard Engineering mezőgazdasági termelővel, hogy közös erővel segítsenek leszámolni a termények betegségeivel. 

Tekintve, hogy a világszerte előforduló terméskárok 20-40 százalékának a hátterében valamilyen fertőzés áll, a betegségek megelőzése és mielőbbi előrejelzése kulcsfontosságú szerepet játszik. A fejlesztés keretében a Burkard Engineering egy valós idejű, összekapcsolt kórokozó ellenőrző berendezést hozott létre, amely már korai stádiumban képes felismerni a terményre veszélyes baktériumok jelenlétét, illetve ennek kockázatát. 

A Burkard mintavevője folyamatosan gyűjti távolról a termények DNS-ét a gazdák birtokain. Az ilyen módon összeszedett információkat az Eseye AnyNet Secure globális rendszer segítségével a felhőbe továbbítják, ahol gondos elemzésnek vetik alá. A személyre szabott és valós időben követhető adatok alapján a gazdák azonnal láthatják, hogy mely földeket fenyegeti kórokozóveszély, így azonnal megkezdhetik a szükséges lépéseket. A projekt egyébként része a brit kormány innovációs programjának, és a kezdeti teszteket követően szeretnék a terméket világszerte elterjeszteni. 

Stuart Wili, a Burkard ügyvezető igazgatója szerint a fejlesztés nemcsak a gazdák megnyugtatására szolgál, hisz az innovatív megoldás egyben a környezetet is védi, megszünteti a kockázatot, továbbá értékes időt, erőforrásokat, illetve végső soron pénzt takarít meg a mezőgazdaságban. Paul Marshall, az Eseye képviselője úgy véli, hogy az együttműködésük kitűnő példája annak, hogy a Dolgok Internetének használatával milyen sokrétű gazdasági, társadalmi és környezeti előnyöket lehet elérni. 

Forrás: IoT Business News