Megjelent a precíziós fejlesztéseket támogató pályázat

Kapcsolódó cikkek

Megjelent a precíziós fejlesztéseket támogató pályázat

Okosabb mezőgazdaság: megjelent a precíziós fejlesztéseket támogató pályázat

agrár

1 perc

Az Agrárminisztérium 100 milliárd forint keretösszeggel hirdette meg a digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatását célzó pályázati felhívását – közölte Nagy István miniszter.

A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar agráriumban új támogatási célként jelenik meg a precíziós gazdálkodási technológia elterjesztésének a támogatása. Ez a típusú gazdálkodás csökkenti a műtrágya és növényvédőszer felhasználását, valamint javítja a talajok vízmegtartó képességét és minimalizálja a talajtaposási károkat is.

A felhívás keretében lehetőség nyílik a szántóföldi és a kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges eszközök, gépek beszerzésére. Idetartozik a traktorok, betakarítógépek, munkagépek, infokommunikációs eszközök beszerzése, továbbá meglévő traktorok, munkagépek úgynevezett „felokosítása” is. A felhívás kiemelt figyelmet fordít az agrárium digitális átállásához szükséges szolgáltatások igénybevételének ösztönzésére is.

A pályázati kiírás alapján a beruházások költségeinek felét fedező, vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 250 millió forint lehet. A forrásra mezőgazdasági termelők pályázhatnak.

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 26-tól lesz lehetőség. A felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu oldalon ismerhetők meg.

Érdemi többletpontot ér egyes környezeti szempontok érvényesítése, szakképzettséggel rendelkező munkavállalók foglalkoztatása és a megfelelő színvonalon megírt üzemszintű digitális tervet magában foglaló üzleti terv benyújtása – emelte ki a tárcavezető.