Mezőgazdaság 4.0: eljött a digitalizált farmok kora

Kapcsolódó cikkek

Mezőgazdaság 4.0: eljött a digitalizált farmok kora

Mezőgazdaság 4.0: eljött a digitalizált farmok kora

agrár

2 perc

Rengeteg olyan földműveléssel kapcsolatos tevékenység létezik, amelyek új látásmódot, megfontolt kezelést vagy az emberek és állatok közvetlen közelében dolgozó, biztonságos robotokat igényelnek.

Az Universal Robots (UR) együttműködő robotjainak egyik előnye, hogy könnyedén megbirkóznak az olyan fárasztó és repetitív feladatokkal is, mint például a nehéz tárgyak emelése vagy mozgatása. Mindeközben az emberek közvetlen közelében, teljes biztonságban képesek a munkavégzésre. Azzal, hogy magukra vállalják a mezőgazdasági műveletek, főleg a betakarítás utáni feladatok elvégzését, nagy segítséget nyújtanak mind a gazdák, mind az élelmiszer-feldolgozó vállalatok számára, a termékminőség és az ügyfelek igényeinek minél teljesebb kielégítése szempontjából is – összegezte közleményében a gyártó.

Japánban robotok ültetik a salátát

Ezeken a területeken rendkívül fontos a megfelelő higiénia fenntartása, amelyben a robotok segítséget nyújthatnak. A szezonális, nagy erőfeszítést igénylő munkák során az egész napi, megállás nélküli működés is nagy előnyt jelent. Az már csak hab a tortán, hogy szükség esetén a robotokat bármikor, könnyedén új feladatokkal lehet megbízni. 

Egy robot, amit még a tehenek is szeretnek

Az amerikai GNE Farm Equipment az együttműködő robotokat használja annak érdekében, hogy csökkentse a tehenek fejésével járó munkaerőköltségeket, valamint orvosolja az évtizedek óta fennálló problémát, a megfelelő szakemberek hiányát is. A gépezet automatizálja például a munkaigényes, korábban manuálisan végzett fejés előtti és utáni fertőtlenítő folyamatot is.

Ezekhez a feladatokhoz a hagyományos rendszereket általában a fejőház talajához kell rögzíteni, ami igencsak költséges, valamint védőráccsal szükséges körülvenni az alkalmazottak biztonsága érdekében. A beüzemelési időszak legalább egy hónapig befolyásolja a tejtermelés menetét, majd a robot aktiválása után még professzionális programozásra és a dolgozók egyéni kiképzésére is szükség van. 

Ezzel szemben a speciális UR robotok egy raklapszállító segítségével egyszerűen a helyszínre szállíthatóak, ahol nem foglalnak el több helyet, mint egy munkatárs. A rendszer tartalmazza a robot számítógépét, a fertőtlenítő tartályát, a szivattyút, a szelepeket és a vezérlőket is. Mindössze 120 voltos csatlakozásra van szükség, ami azt jelenti, hogy bármilyen konnektorral gond nélkül használhatóak. 

Ezek a robotok nem igényelnek biztonsági kerítést, hiszen a beépített biztonsági funkciók azonnal leállítják a gép működését, ha bárki belép a munkaterületére. Ugyanilyen módon, ha az áramellátás megszűnik, akkor a könnyű súlyú, rugalmas permetező kar behajlik – így nem tud ártani az állatnak –, rugós szerkezetének köszönhetően visszatér az eredeti munkapozíciójába.