Most már a szobanövényekből is házi kedvenc lehet

Kapcsolódó cikkek

Most már a szobanövényekből is házi kedvenc lehet

Most már a szobanövényekből is házi kedvenc lehet

agrár

2 perc

Sokan gondolják úgy, hogy minden növénynek megvan a maga személyisége, aktuális hangulatukat pedig jól jelzi leveleik és virágaik állapota. A zölden gondolkozók bizonyára örülni fognak annak, hogy az okostechnológia immár újabb területen is elérte a növénygondozást.

A Mu Design csapat Lua nevű virágcserepe révén ugyanis a tulajdonos valóságos virtuális házi kedvenccé alakíthatja szobanövényeit. A készülék 15 különféle érzelmet képes megjeleníteni annak megfelelően, ahogyan a benne található növény éppen érzi magát. Tehát nem csupán egy „cuki” fejlesztésről van szó, hanem a növénygondozást megkönnyítő eszközről is.

A beépített szenzorok ugyanis képesek monitorozni a talaj nedvességszintjét, illetve a fény- és hőmérsékleti viszonyokat, és ezeknek megfelelő animációt jelenítenek meg a cserép képernyőjén. A kapcsolódó applikációban a felhasználó kiválaszthatja a növény típusát, vagy igény szerint testre szabhatja a beállításokat.

Ha például nincs elég fény, akkor egy vámpírarc jelenik meg. Ha a tulajdonos netalán elfelejtette megöntözni a növényt, egy szomjas animáció figyelmezteti ennek pótlására. Lua az aktuális hőmérséklettől függően „fázhat vagy melege is lehet”. Ha pedig minden rendben van, a virágcserép derűs mosollyal nyugtázza mindezt. Sőt, még aludni is elmegy, mozgás észlelése esetén pedig felébred, és a szemével követi a helyiségben tartózkodókat. A macskákat például nem meglepő, hogy nem szereti.

A virágcserép egyfajta dizájnelemként lelkes kertészeknek is jól jöhet, és azoknak is hasznos lehet, akik némi útmutatásra szorulnak a növények ápolásával kapcsolatban. Sokat segíthet akkor is, ha a tulajdonos gyermekét szeretné bevezetni a növényápolás rejtelmeibe.

A termék egyelőre a prototípus fázisában van, de a kapcsolódó Indiegogo-kampányban már több mint 130 ezer eurót gyűjtöttek össze. A Lua 99 euróért rendelhető elő, de vannak kedvezőbb áron két- és háromdarabos szettek is.

A  vásárlók három szín – padlizsán lila, napraforgó sárga és agávé zöld – közül választhatnak. A negyedik színről a tervek szerint a támogatók döntenek később. A kiszállítás idén decemberre várható.

Forrás: