Műholdak segítségével jelezhető előre az aszály

Kapcsolódó cikkek

Műholdak segítségével jelezhető előre az aszály

Műholdak segítségével jelezhető előre az aszály

agrár

2 perc

Az ausztrál kutatók által használt technológia nem az eget kémleli, hanem a felszín alatti vízmozgásokat térképezi fel. Ezáltal akár öt hónappal előre, területekre lebontva is prognosztizálhatják az aszályokat és bozóttüzeket.

Siyuan Tian, az Ausztráliai Nemzeti Egyetem (ANU) kutatója és csapata a különböző szatellitekből érkező információk alapján becsülték meg a földfelszín alatti vizek mennyiségét. Ezeket az adatokat hozták aztán összefüggésbe a hónapokkal később bekövetkezett szárazságnak a talajra gyakorolt hatásával.

Az aszály természetesen hatással van a legelők, a termesztett növények és az erdők állapotára és növekedésére is, amelyet szintén vizsgáltak a szakemberek. A vízhiány ráadásul akár hónapokkal később is növelheti a tüzek kockázatát, és problémákat okozhat az állattenyésztésben és a növénytermesztésben is.

Több térkép többet lát

A kutatók kombinálták a műholdas adatokat a víz körforgását és a növények növekedését szimuláló számítógépes modellel. Mindez lehetővé tette, hogy megértsék a víz föld alatti eloszlását, és hogy a folyadék milyen hatást gyakorol majd az elkövetkező hónapokban a vegetációra. A fejlesztés különös jelentőséget az adja, hogy ezáltal hosszabbá válhat az az időszak, amíg fel lehet készülni a szárazságra.

A víztérképek kombinálhatók a növényzet gyúlékonyságáról készült térképekkel is. Ez utóbbiakat az egyetem egy erre kiépített rendszere, az Australian Flammability Monitoring System készíti. Az összesített információk segítségével időben jelezhető, hol valószínűsíthető nehezen kontrollálható bozóttűz.

Itt a víz, hol a víz?

A kutatócsoport az amerikai, német és ausztrál együttműködésben fejlesztett GRACE műholdakat használja. Dr. Paul Tregoning kiemelte, hogy a módszer segítségével most először nyílik lehetőség a Föld teljes vízkészletének nyomon követésére.

Az információ kiegészíthető a felszíni vízmennyiséggel és a talaj felső rétegének nedvességtartalmával kapcsolatos, más műholdaktól kapott adatokkal. Így sokkal pontosabban megtudható, összesen mennyi folyadék áll rendelkezésre a különböző talajmélységekben.